Acasă Actualitate Vîntu bagă presa și în faliment moral

Vîntu bagă presa și în faliment moral

DISTRIBUIȚI

Ziariștii liberi cer politicienilor și oamenilor de cultură boicotarea frauduloșilor
de la Realitatea-Cațavencu

La numai o lună după ce au fost excluși din breasla jurnaliștilor, Sorin Ovidiu Vîntu și-a repus șantajiștii de presă, Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu, pe firmamentul Realitatea TV. Comunitatea jurnaliștilor independenți on-line propune boicotarea totală a postului Realitatea TV și a produselor Realitatea-Cațavencu.
Anul 2010 a debutat în forță prin declararea oficială a decesului unui număr de patru publicații din portofoliul „mogulului“ de carton Sorin Ovidiu Vîntu. Patru ziare au dispărut de pe piață: „Cotidianul“, „Business Standard“, „Ziua“ și „Gardianul“. Două dintre aceste publicații, „Cotidianul“ și „Ziua“, erau branduri consacrate, cu peste un deceniu și jumătate de prezență pe piață. Încă din data de 7 decembrie, din aceeași zi în care SOV era dat în consemn la frontieră, proprietarul trustului Realitatea-Cațavencu a anunțat că renunță la „divizia“ de print, neasumată în totalitate, respectiv ziarele „Cotidianul“, „Business Standard“, „Ziua“ și „Gardianul“, și că se va retrage în afacerile on-line, gen HotNews și Vox Pulica. De asemenea, a anunțat că se caută cumpărător pentru agenția NewSin, iar pentru Realitatea TV și Money Channel se caută parteneri pentru pachetul majoritar. Explicația dărâmării castelului mediatic din cărți de joc măsluite este simplă: Coaliția mogulilor a pierdut alegerile. Și tot ce este atins de gheara lui Vîntu se usucă. Iar cei care continuă să colaboreze cu produsele „quality“ ale mafiotului de Deltă și să-i primească lunar banii murdari sunt doar niște „derbedei cu ștaif“, după cum i-a denumit sociologul Liviu Turcu, rebuturi ale presei și societății civile cu adevărat românești, sclavii de serviciu ai unei lumi în declin moral și spiritual. Să facem o mică retrospectivă.

Băsescu le-a dat o gaură de milioane mogulilor anti-România

Imaginați-vă dacă ar fi ieșit Geoană președinte, ce am fi vizionat acum pe Realitatea TV și Antena 3, plus TVR; ce am fi trăit zi de zi. Oroarea i-ar fi împins pe mulți români să emigreze pur și simplu. Până la urmă, în această luptă dintre David și Goliat, uriașa investiție internă și externă făcută pentru distrugerea unui singur om, Băsescu, a fost degeaba. Vârful de lance – al cărei capăt este la Moscova, după cum se vede azi cu ochiul liber – a fost Trustul minciunilor lui Sorin Ovidiu Vîntu. Însă degeaba a tras din toate pozițiile în Băsescu, cramponat într-un ménage à trois cu Patriciu și Voiculescu, degeaba a pritocit cu Patriciu înregistrări trucate, degeaba i-a făcut masaj pe la spate lui Geoană, la piscina sa din strada Paris, degeaba a transformat aproape o mie de ziariști în câini turbați agățați cu dinții știrbi de picioarele marinarului, într-una dintre cele mai sălbatice campanii de demolare inițiate în ultimii 20 de ani la adresa unui om politic. Cu tot cu Iliescu, Antonescu, Vadim, Becali, unguri, minorități, alături de dinozaurii serviciilor și prădătorii din serviciile rusești,Vîntu nu a izbândit să-l doboare pe Băsescu, să-l pună pe Geoană, ca apoi în 24 de ore acesta să schimbe procurorul general și să facă dispărută orice probă și/sau martor din dosarul FNI. Dar, în schimb, deși a falimentat patru ziare, și-a păstrat pentru protecție mediatică o gardă pretoriană de cățeluși deontologi și intelectuali, de la Hurezeanu, Dinescu și Bușcu la Ion T. Morar, Tismăneanu și Patapievici, aflați pe statul său de plată la publicația „quality“-confidențială „Idei în Dialog“, cu Volvo de la mogul la scară. Pe lângă aceștia, Vîntu mai cultivă o nouă specie de păreriști-prompteriști, cu care își propune să confiște vocea publică pe așa-zisul portal Vox Pulica. Totodată nici nu renunță la piesele principale ale menajeriei sale, șantajiștii-șefi Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu. Vă mai amintiți ce trâmbița Realitatea TV despre ei în urmă cu vreo două luni? Dacă nu, vă reproducem noi.

Circul Realitatea-Cațavencu nu s-a terminat

„Doamnelor și domnilor, felul în care Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac înțeleg, dar mai cu seamă practică meseria aceasta, nu are legătură cu felul în care noi o înțelegem și practicăm, cu regulile și cu principiile profesionale ale Realitatea TV. Drept urmare, Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac NU VOR MAI fi invitați în studiourile Realitatea TV“, anunța, pe 14 noiembrie, cu morgă de înmormântare, prezentatorul jurnalului de știri al postului deținut de mogulul Sorin Ovidiu Vîntu, devalizatorul FNI.
„Meseria“, „regulile“ și „principiile“ Realitatea TV, prin care ni se solicită mult „respect“, s-au terminat brusc, când în platoul de la Casa Scânteii a reapărut, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, șantajistul-pește Bogdan Chirieac. Traficantul de influență a fost prezentat pompos de Răzvan Dumitrescu, pentru a comenta „deontologic“ în cadrul emisiunii „Realitatea Zilei“. Invitația s-a repetat, spre dezgustul ultimilor telespectatori ai postului de știri murdare. Cu puțin timp în urmă, Adi Ursu, intrigantul de seară al lui Vîntu, îl reintroducea și pe Sorin Roșca Stănescu în jurnalismul de „elită“ al trustului minciunii Realitatea-Cațavencu. Acțiunea conducerii editoriale a Realității TV încalcă decizia Comisiei de Media formată din reprezentanții Clubului Român de Presă și ai Asociației Jurnaliștilor din România, venită în urma șantajului practicat de cei doi la șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, și este o nouă mostră de lipsă de respect la adresa opiniei publice românești. Este de amintit în acest context ce fel de „model“ de „voce publică“ constituie Bogdan Chirieac, mai ales că el este cel care a dezvăluit rețeta execuțiilor de presă marca Realitatea – de tipul filmului trucat al lui Patriciu și Vîntu cu Băsescu și copilul – într-una dintre convorbirile sale șantajiste cu șeful ANI, Cătălin Macovei.

Manifest împotriva minciunii

Mai multe voci ale adevăraților jurnaliști independenți din spațiul on-line au reamintit cu revoltă mișcarea de protest la adresa posturilor otrăvite Realitatea TV și Antena 3 în perioada campaniei electorale, soldată cu boicotarea temporară a celor două canale de dezinformare. Bloggerii au realizat deja un manifest care circulă on-line și în care se cere boicotarea totală a tuturor produselor Realitatea-Cațavencu și se solicită inclusiv politicienilor și oamenilor de cultură să nu se mai prezinte ca niște cățeluși la porțile studiourilor lui Vîntu și Voiculescu.
„Ignorarea deciziei reprezentanților jurnaliștilor din România în cazul șantajiștilor de presă Roșca și Chirieac este un afront la adresa breslei, a publicului român, cât și la adresa bunului-simț. Telespectatorii sunt rugați să nu mai comute pe cele două canale mincinoase și să își găsească alternative corecte de informație. Politicienii onești și oamenii de cultură au obligația să nu mai contribuie prin prezența lor la asigurarea «onorabilității» și «credibilității» celor două posturi care dezonorează principala misiune jurnalistică: redarea adevărului în folosul națiunii“, se arată în manifestul on-line, pe care îl vom prezenta integral într-una dintre edițiile viitoare ale „Curentului“. Jurnaliștilor cinstiți obligați să muncească în cele două oficine ale minciunii li se aduce aminte că până și pe vremea lui Ceaușescu au fost declanșate proteste pentru libertatea cuvântului și că stă în puterea lor să respingă statutul de interfețe oneste și să saboteze răspândirea intoxicărilor și manipulărilor grupurilor de interese mafiote prin intermediul lor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.