Acasă Actualitate Voturile ortacilor, scoase la mezat de Marin Condescu

Voturile ortacilor, scoase la mezat de Marin Condescu

DISTRIBUIȚI

Bosul minerilor, Marin Condescu, vrea să negocieze cu partidele politice voturile băieșilor. Șeful Federației Naționale Mine Energie (FNME) se laudă cu o zestre bogată: un segment electoral format din peste 65.000 de mineri. Practic, cine se va înțelege cu Condescu va coordona mineritul și energia. Sindicatele minerilor își vor alege acel stăpân care va include în programul lui de guvernare cât mai multe din revendicările FNME.

"Negociem cu oricine, nu avem prejudecăți, negociem cu toate partidele care pot, în urma alegerilor, să fie la guvernare", spune Condescu. Nu toate partidele din Gorj fac însă coadă la ușa sa. Cum ar fi liberalii, al căror președintele la nivel gorjean, Dan Ilie Morega, respinge orice discuție cu șeful FNME.
Condescu a spus că, în vederea alegerilor parlamentare din toamnă, "negociem cu toate partidele care pot forma Guvernul" sprijinirea acestora în campanie. Liderul FNME a menționat că nu va intra în hora alegerilor oricum, ci doar dacă îi sunt îndeplinite anumite condiții. "Vom încheia un protocol de susținere cu acele partide care în programul lor de guverane au prinse câteva probleme ale industriei miniere", a declarat Condescu, potrivit căruia, dacă viitorul guvern va fi format dintr-o alianță de partide, "coordonarea sectorului minier și energetic va aparține partidului cu care se încheie protocolul". "Ne-am asigurat că, în caz de alianță, cei cu care negociem își vor lua angajamentul că păstrează acel minister care răspunde de acest sector (minier, n.r.)", a spus președintele FNME.
Întrebat când sunt programate negocierile, Condescu a spus că nu știe, pentru că el a trimis cerințele sindicatelor și acum așteaptă partidele să îl contacteze.

Acord nou, cerințe vechi

Prima și cea mai importantă dintre revendicările lui Condescu este "organizarea producătorilor de cărbune din Oltenia și Valea Jiului în două complexuri energetice".
Ideea lui Condescu arată astfel: Complexul Energetic Oltenia – compus din toate exploatările miniere din Gorj, Vâlcea, Mehedinți, termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova și o hidrocentrală de 250 MW – și Complexul Energetic Valea Jiului, compus din Compania Națională a Huilei (restructurată), termocentralele Paroșeni și Mintia și o hidrocentrală.
Pe lista cerințelor FNME se mai numără "sprijinirea construirii de noi grupuri energetice în Oltenia, la Plopșoru și Motru", acordarea de licențe de exploatare pe 50 de ani în perimetrele miniere din Oltenia "fiindcă acum nimeni nu vine să investească știind că la anul nu are unde să exploateze cărbunele", o lege a exproprierilor pentru utilitate publică și reglementarea proprietății în domeniu și aprobarea prin lege a unui program social privind pensionările și grupurile de muncă ale sindicaliștilor. "Acestea sunt problemele minime care să fie prinse în programele economice ale partidelor". "Nu știu cu cine vom negocia."

Cârciumaru vede o colaborare constructivă

Președintele filialei județene a PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a spus că, "oficial, pe linie de partid, nu ne-am întâlnit cu toți odată, dar eu am discutat de multe ori cu dânsul (cu Marin Condescu, n.r.) și aștept să stabilească data la care să ne întâlnim". Referitor la revendicările cerute de acesta, liderul social-democraților gorjeni a spus că "PSD-ul a discutat de foarte multe ori despre această strategie, noi l-am susținut în toate revendicările, în toate propunerile, dar se pare că nu a fost ascultat până acum de cine trebuie și noi suntem lângă dânsul. Noi vedem o colaborare constructivă". Pe Cârciumaru și pe Condescu îi leagă mai multe activități în domeniul sportiv.

Morega: este un cioban fără oi

Președintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, nici nu a vrut să audă despre o colaborare. "Este ca un cioban fără oi", l-a caracterizat Morega pe sindicalistul Condescu, adăugând că dorința acestuia privind apariția unei termocentrale la Plopșoru este "o chestiune aberantă și stupidă". Liderul PNL Gorj ar discuta însă cu "liderii mai mici" de sindicate. "Noi nu am luat parte la niciun fel de întâlnire și în mod sigur că nici nu vom participa la niciun fel de întâlnire cu domnul Condescu", a spus Morega. Acesta a adăugat că liderul FNME "face promisiuni hazarde în mod sigur PSD-ului sau PDL-ului. Eu aș vrea să vă dau un exemplu. La alegerile pe care le-a câștigat Alianța cu Traian Băsescu. El a mers cu PSD și pe urmă a întors foaia și a spus că el a fost de la început cu PD-ul". Morega a menționat că "cineva e nebun dacă crede că la nivel național sau la nivel județean vorbește cu un lider de sindicat și rezolvă problemele și spune că minerii sunt cu el, pentru că fiecare muncitor sau inginer este un om care gândește politic și nu îl poate controla nimeni, el votează cum i-a fost într-o guvernare sau alta".

Berceanu este ponderat

Întrebat cum vede PD-L anunțul lui Condescu, senatorul democrat-liberal Radu Berceanu (familiarizat cu aspectele politico-economice din județului Gorj, n.r.) a spus că "eu cred că nu e niciun fel de problemă". "Discuțiile care vor fi la primul nivel, acolo, la nivel județean, vor fi cu conducerea interimară" și, dacă se va ajunge la o înțelegere, "sunt convins că domnul Condescu va dori să discute la nivel central programul de guvernare".


Destin tulbure


Șef al sindicatelor miniere din Oltenia – Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) – din 1999, Condescu face parte din FNME de peste 11 ani și este și patronul clubului de fotbal Pandurii Târgu-Jiu.
Pe 9 decembrie 2004, în al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, Condescu a făcut apel la mineri să îl voteze pe Traian Băsescu. În schimb, sindicatele conduse de Condescu au primit un post de secretar de stat – cel ocupat de Ionel Manțog la Ministerul Economiei și Comerțului.
De numele lui Condescu sunt legate mai multe povești cu iz penal. În martie 2005, acesta a fost audiat de procurorii PNA în legătură cu deturnarea banilor sindicatelor miniere prin două firme și cu privire la utilizarea cotizațiilor strânse de la mineri pentru construirea unui hotel în Parâng. Pe 30 martie 2006, Condescu a fost pus sub acuzare în dosarul "Strămutaților de lux", pentru modul în care a obținut, pe numele său și al unor membri ai familiei, vile de strămutați, în cartierul Primăverii, din municipiul Târgu-Jiu. Aspecte relatate de altfel și în "Curentul", încă din 2005. Soluția i-a fost însă favorabilă, Condescu fiind scos de sub urmărire penală. Tot curat ca lacrima a ieșit liderul FNME și după ce a fost audiat în 2007 într-un dosar legat de finanțarea clubului său de fotbal din bani publici proveniți de la trei companii de stat din domeniul energetic: Complexurile Energetice Turceni și Rovinari și Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.