Acasă Actualitate Weber: Statele care acuză România că nu îmbunătățește viața rromilor dau...

Weber: Statele care acuză România că nu îmbunătățește viața rromilor dau dovadă de ipocrizie

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul liberal Renate Weber a declarat că statele care acuză România că nu îmbunătățește viața rromilor dau dovadă de ipocrizie, precizarea venind în contextul în care, ieri și astăzi, are loc la Cordoba (Spania) summitul UE privind incluziunea rromilor.
„Din păcate, schimbările de la precedentul summit până astăzi nu sunt deloc spectaculoase. Dimpotrivă, dorința cea mare era să existe la nivelul Uniunii Europene o strategie privind incluziunea rromilor. Ea nu s-a produs. Ar fi nedrept să spunem însă că între timp Uniunea Europeană nu a făcut câțiva pași în această direcție a incluziunii sociale, în sensul în care s-au cheltuit sume mari de bani, mai ales pentru proiecte-pilot, dar toate aceste proiecte-pilot nu compun în final un puzzle care să aibă un sens și care să aibă o durată de timp previzibilă, cu obiective foarte clare și cu momente în care să putem evalua progresele făcute“, a declarat Weber, citată de RFI.
Parlamentarul european crede că situația a cunoscut anumite îmbunătățiri în România, dar progresele înregistrate sunt insuficiente.
Renate Weber a spus că țările care pun România la zid pentru problemele rromilor au ele însele mari dificultăți în a-i integra.
„Și la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene, rromii se confruntă cu probleme similare celor din România, ba în unele locuri cu atitudine vădit ostilă, mult mai vădit ostilă decât la noi. Vreau să spun că e și foarte multă ipocrizie în celelalte state. Pentru că, de fapt, statele care arată tot timpul cu degetul către România sunt state care ele însele n-au mișcat niciun degețel pentru incluziunea rromilor care se află pe teritoriile lor. Adică e foarte ușor să spui tot timpul «ia-ți rromii înapoi acasă». Da, dar nu asta este până la urmă soluția. Românii, indiferent de etnie, sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Soluția este să găsești formele prin care poți să asiguri accesul la educație, la locuire, la servicii de sănătate, un trai decent, prin accesul pe piața muncii, care să ofere posibilitatea unui câștig egal și decent“, a conchis Renate Weber.
În anul 1971, într-un congres care a avut loc la Londra, reprezentanți ai rromilor din întreaga lume au decretat data de 8 aprilie Ziua Internațională a Rromilor, reper care avea să devină an de an un prilej de afirmare a propriei identități.               

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.