Acasă Actualitate Zeci de bombe active continua sa ne puna viata in pericol

Zeci de bombe active continua sa ne puna viata in pericol

DISTRIBUIȚI

Saptamana fierbinte pentru pirotehnistii de la Protectia Civila. In mai putin de 48 ore, acestia au fost solicitati sa intervina in doua cazuri cu totul si cu totul speciale. Miercuri dimineata, au fost sesizati de politistii brasoveni ca intr-o padure de langa Dumbravita a fost descoperit un proiectil infipt intr-un copac. Bomba, care putea exploda in orice moment, a fost gasita din intamplare de un padurar. Liviu Savu l-a anuntat imediat pe seful de post din localitate, care a alertat Protectia Civila. Tot miercuri, cativa muncitori care participau la amenajarea unui pod ce leaga localitatile satmarene Rosiori si Pomi au descoperit la un metru sub pamant mai multe cutii degradate in care se aflau peste 86 kilograme de trotil.

Proiectilul din copac

Padurarul Liviu Savu isi facea rondul in padurea de langa Dumbravita. La un moment dat, a observat ca din varful un fag lipsea o creanga. Padurarul s-a gandit initial ca cineva venise la furat de lemne si s-a dus sa cerceteze mai atent locul. Atunci a observat bomba din trunchiul copacului. -Initial, m-am gandit ca i-o fi trecut vreunuia prin cap sa se urce pana acolo sa fure lemne. Cand m-am apropiat, nu mi-a venit sa cred. Un proiectil era infipt in copac. Se vedea doar un centimetru din el. Am anuntat imediat organele abilitate-, explica padurarul.

Bomba data de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial. De origine ruseasca, proiectilul avea calibrul de 57 mm si putea exploda in orice moment, la cea mai mica atingere. Pirotehnistii l-au distrus joi dimineata. Specialistii au incercat mai intai sa-l arunce in aer cu capse pirotehnice, dar acestea nu au explodat. Pentru ca nu l-au putut desprinde de copac, inspectorii de la Protectia Civila au fost nevoiti sa arunce varful fagului in aer cu trotil. Operatiunea de distrugere a bombei s-a desfasurat fara probleme. -Aceasta actiune a fost unica in activitatea noastra, pentru ca pana acum nu ne-am mai intalnit cu un astfel de caz-, a declarat col. Cornel Chirila, seful Inspectoratului de Protectie Civila Brasov.

Arsenalul de sub pod

Tot miercuri, in timp ce pirotehinistii brasoveni detonau bomba din copac, omologii lor din Satu Mare erau sesizati de catre lucratorii Postului de Politie Pomi ca pe DJ 193, intre localitatile Rosiori si Pomi, in timp ce se efectuau lucrari de amenajare a unui pod, respectiv la piciorul de sustinere al acestuia, la o adancime de aproximativ un metru au fost gasite mai multe cutii metalice de forma dreptunghiulara in stare avansata de degradare, precum si obiecte nemetalice sub forma de cuburi. Primii care au ajuns la fata locului au fost lucratorii Postului de Politie Pomi, care au constatat ca acele obiecte ar putea fi de natura explozibila, motiv pentru care au dispus incetarea lucrarilor de amenajare a podului. In scurt timp au fost alertati si pirotehnistii, care au constatat ca in cele 11 cutii se afla trotil. Cutiile cantareau cate trei kg fiecare si erau inscriptionate -1944 3kg-. Alaturi de acestea au mai fost descoperite 70 de calupuri a cate 0,75 kg trotil in cutii prevazute cu trei orificii pentru capse de amorsare. Revenind la fata locului in cursul zilei de joi, specialistii au mai descoperit cinci calupuri de trotil a cate 0,15 kg. Intreaga cantitate de material exploziv de 86,25 kg urmeaza a fi distrusa.


Grenada ofensiva, gasita intr-un cos de gunoi din Capitala

Ieri dimineata, in jurul orei 10.00, ofiterul de serviciu al Sectiei 16 a fost sesizat de catre Dispeceratul Politiei Capitalei cu privire la faptul ca intr-un cos de gunoi situat in fata unei cabine telefonice, de pe sos. Oltenitei, sector 4, se afla o grenada. La fata locului s-au deplasat politisti din comanda sectiei si echipa operativa, care au constatat ca, intr-adevar, intr-un cos de gunoi instalat pe un stalp din beton, in fata cabinelor telefonice situate pe sos. Oltenitei nr. 58, sector 4, s-a gasit o grenada ofensiva de exercitiu cu focosul retezat. Grenada a fost ridicata de catre echipa de interventie a Serviciului Special Pirotehnic al IGP, in vederea distrugerii, iar cercetarile sunt continuate de Sectia 16 Politie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.