Acasă Actualitate Zeci de jurnaliști protestează față de „practicile degradante din presă”

Zeci de jurnaliști protestează față de „practicile degradante din presă”

DISTRIBUIȚI

Peste 130 de jurnaliști din presa centrală și locală, dar și câteva organizații active în domeniul media protestează, printr-o scrisoare deschisă, împotriva „practicilor degradante din presă“. „Dincolo de convingerile politice și ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă și binele public trebuie apărate și în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm“, arată ei în protest. „Des­chidem acest protest și altor jurnaliști, publiciști, organizații neguvernamentale și oricărei persoane care pune preț pe respectarea regulilor elementare ale jurnalismului“, precizează semnatarii.

„Protest al jurnaliștilor împotriva practicilor degradante din presă

Subsemnații, ziariști și publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsa­bilitate față de adevăr și de interesul public, cu bună-credință și în respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice și ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă și binele public trebuie apărate și în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.
De aceea, ne simțim obligați să luam poziție față de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice și să protestăm public față de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltați ca încălcarea flagranta a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea și, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practica obișnuită. Afectarea gravă a demnității și a imaginii publice, terfelirea reputației profesionale în cazul unor importante personalități ale vieții culturale, inclusiv al unor jurnaliști, au depășit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viața privată, violența de limbaj, trivialitatea și falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă și trebuie să înceteze.
Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziționări politice diferite și că toți ziariștii sunt în egală măsură vinovați de degradarea moralei profesionale și a spațiului public. Spu­nem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câțiva jurnaliști de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.
Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public și se plasează dincolo de pozițio­nări și opțiuni politice.
Facem apel la toți jurnaliștii onești, atașați valorilor profesiei și responsabi­lităților ei, să ni se alăture“.
S-au solidarizat acestui demers jurnaliști de la Adevărul, Evenimentul Zilei, Curentul, TVR, gandul.info, Ziare.com, România Libera, Revista 22, ProTV, Capital, DW, Digi24, B1TV, Ziua de Constanta, Timpolis, cursdeguvernare.ro, Nașul TV, Reporter Virtual, Ziarul de Vrancea, Dilema Veche, Kamikaze, Ziarul de Iași, Ziarul de Vrancea, stareapresei.ro, contributors.ro, Ziarul de Iași, Monitorul de Suceava, Radio România, CLUJ Today, Europa Liberă, AMRO News, TRANSINDEX, Revista National Geographic, Asociația Profe­sioniștilor din Presa-Cluj, Timiș Online, Asociația Ziariștilor Independenți din România, lapunct.ro, Centrul de Investigații Media, Viata Libera – Galați și jurnaliști freelancer.
De asemenea, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Ziariștilor Independenți din România, Freedom House Romania, Expert Forum și Grupul pentru Dialog Social susțin aceasta solidarizare a jurnaliștilor împotriva practicilor degradante din presa română.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.