Acasă Actualitate Ziariștii de la defuncta „Ziua”, dați pe mâna Poliției

Ziariștii de la defuncta „Ziua”, dați pe mâna Poliției

DISTRIBUIȚI

De ziua Unirii Mici, acționariatul falimentarului ziar „Ziua“ a luat decizia de a anunța suspendarea definitivă a publicației, inclusiv în format electronic. Câteva zeci de ziariști au acționat deja în judecată proprietarii ziarului, sindicaliștii lui Liviu Luca, băgați în toate afacerile media ale mogului de Deltă, Sorin Ovidiu Vîntu. Cunoscuți drept agitatori pentru „respect“ în fața Guvernului, tovarășii aflați la conducerea brigăzilor roșii de „oameni ai muncii“ nu s-au sfiit să se debaraseze de ziariștii de la „Ziua“ ca de niște gunoaie, după ce i-au folosit drept sclavi pe plantație sau, după caz, prostituate intelectuale, în campania anti-Băsescu. Mai mult: acum îi amenință cu Poliția.

„Drama unei tastaturi pierdute“

În timp ce ziariștii de la „Ziua“, neplătiți de patru luni și apoi lăsați pe drumuri ca niște câini de pripas, sunt în pragul disperării, cu portăreii băncilor pe la ușa caselor și cu parizer și iaurt ca hrană de bază, foștii angajați sunt amenințați cu ancheta Poliției pentru dispariția unui… mouse și a unei tastaturi.
Situația incredibilă a generat o adevărată vânătoare de vrăjitoare la fosta redacție „Ziua“, mai ales printre cei care nu au ezitat să-și apere drepturile încălcate. Isteria căutării mouse-ului pierdut a mers până la telefoane târzii în noapte, de intimidare, și postări de mesaje pe Internet, prin care administratorul Mihai Pîlșu, altfel rămas cu Jeep-ul de serviciu, sugera intervenția urgentă a Poliției, poate chiar la domiciliul „reclamagiilor“. Cu site-ul ziarului blocat, piticul de grădină al lui Stalinică de Deltă, Mihai Pîlșu, a ales să-și reverse defulările pe un blog, în care îi atacă pe liderii ziariștilor independenți de la „Ziua“, Cătalin Vărzaru și Răzvan Savaliuc, și acțiunea lor în Justiție, pentru a crea confuzie în privința proceselor în derulare, în paralel cu acuzele false de furt la adresa protestatarei din partea tehnoredactorilor, Iuliana Căpraru. Dacă nu ar face parte din viața reală a unor oameni aduși la exasperare, motivul replicilor de mai jos ar putea părea că ține de domeniul teatrului absurd. Iuliana Căpraru răspunde acuzațiilor, într-un mesaj adresat inginerului de sistem al lui Pîlșu, Felix Chirciu: „AȘTEPT SCUZE pentru acuzația că am furat o tastatură de la «Ziua». Nu uitați că «Ziua» ne-a adus într-o situație-limită, disperată pentru mulți (fără loc de muncă și cu datorii în cuantumul a patru salarii neprimite). Faptul că nu ne smulgem părul din cap prin redacție și că avem puterea să mai glumim nu e un semn că ne e bine. Ba din contra! Așa că peste problemele pe care le am, nu mă mai stresați și cu c…ăcatul ăsta de tastatură și cu amenințări de dosar penal. Există și procese penale pentru calomnie. Atâta circ pentru o tastatură, când am fost țepuiți de câteva sute de milioane, mi se pare exagerat. Deci: 1. Felix, nu am luat nicio tastatură! Dar ca să nu ai probleme de gestiune, punem mână de la mână și cumpărăm o tastatură. 2. Cum pot avea acces la computerul pe care am lucrat pentru a-mi lua documentele personale? Puteați să ne anunțați că le luați! Că până una-alta, nu noi avem antecedente de înșelătorie și furt.“. Desigur, dacă este nevoie, mă ofer și eu să donez un mouse pentru a ieși bine la socoteală gestiunea frauduloșilor lui Vîntu. Un alt jurnalist observă sictirit, adresându-se aceluiași angajat al lui Pîlșu, probabil ultimul: „E de mirare că drama unei tastaturi pierdute atârnă mai mult decât dramele personale ale câtorva zeci de oameni. Posibil ca unii care-și iau banii în continuare sau au diverse avantaje să-și dea și viața pentru patrimoniul «Ziua», dar pentru alții, care sunt în pericol să-și piardă casa, familia și altele asemenea… Sper că glumești când spui că cineva ar lua o tastatură ca să-și mai diminueze țeapa luată de la «Ziua». Îți sugerez s-o cauți și pe la gunoi, că poate a aruncat-o cineva în bătaie de joc. Pe lângă 200 de oameni aruncați la gunoi, merge și o tastatură… E indecent ceea ce faci.“.

Pîlșu, „sluga lui Vîntu“, scuipat în public

Mai revoltat, alt coleg remarca acid: „Pîlșule, nu te mai ascunde în spatele lui Felix pe această mizerie de pseudo-blog… mă doare în cur de metodele tale securiste cu bloguri și alte mizerii din astea și căcaturi de manipulări pe care crezi că le faci pe aci. Mă doare fix în pix că poți să vezi ip-ul de unde scriu. Ești un mizerabil și nu aș scuipa locul de unde am mâncat… te-aș scuipa pe tine pentru că ești un mizerabil care a furat cât a putut de la «Ziua», ai dus în faliment un ziar de prestigiu, ai păpat 3,5 milioane de euro de pe sediul din Câmpineanu și ne-ai amenințat că ești tu mare și tare. Tot ce rămâne este că ești o slugă a lui Vîntu care a păpat câțiva bănuți să îți faci o vilă și o să îți târâie curu’ la câte procese vei avea, inclusiv al meu … marș la lada de gunoi și nu mai ridica capul din pământ, nesimțitule!“. În privința proceselor, un comentator avizat îi sfătuiește pe foștii ziariși ai „Ziua“ să acționeze cu celeritate: „Eu vă recomand să citiți Legea 85/2006 în care să vedeți că creditorii în afară de stat și salariați (nu drepturi de autor) sunt egali la masa credală și orice încercare de plată a unuia în dauna creditorilor înseamnă pușcărie pentru lichidator. Și nu o să vină nici Roșca, nici Luca și Pîlșu nici atât cu bani de acasă pentru nimeni. Administratorul judiciar Siliște Dragoș Cristian e omul lui Vîntu care a lichidat și Delta Asigurări, tot a lui Vîntu. Deci exclus ca el să fie prietenul vostru și nu al patronatului! Iar faptul că Vîntu & Luca au băgat ei înșiși firma în insolvență a fost doar pentru numirea unui administrator judiciar prieten și pentru a se pune la adăpost de plata datoriilor altele decât salariile restante. Dacă nu sunt bani în contul firmei, trebuie să așteptați să vândă ceva. Eu vă recomand să faceți «terț poprit la clienții lui Ziua SRL» (adică să nu mai plătească clientul lui «Ziua», ci să vă dea vouă direct în conturile voastre) și faceți apel la decizia de intrare în insolvență ca să câștigați timp. Dacă nu ați făcut deja și faceți suspendare la Curtea de Apel.“.
Problemele lui Pîlșu însă de abia acum se ițesc, în contextul în care specialiștii consultați de ziariști au descoperit numeroase găuri negre în gestiunea „Ziua“, aspecte asupra cărora vom reveni și noi.

Servitorii lui Vîntu, Roșca și Pîlșu, dănțuiesc pe cadavrul „Ziua“

În tot acest timp, groparii ziarului, troika Vîntu-Pîlșu-Roșca, joacă țonțoroiul pe cadavrul ziarului, hăcuind și ce a mai rămas din imaginea fostului ziar național. Ultimul articol al celei ce a fost odată „Ziua“ este un anunț ridicol, în care se afirmă că „întrucât ziarul «Ziua», atât în forma tipărită, cât și în forma electronică, și-a sistat apariția, Sorin Roșca Stănescu a luat decizia ca, începând chiar de acum, să-și continue demersul jurnalistic din ultimii 20 de ani pe site-ul său“, www.nasul.net, dacă nu mă înșel. „După o scurtă vacanță, el îi invita pe cititorii frecvenți ai editorialelor sale să-i citească analizele și demersurile jurnalistice pe propriul site“, se spune cinic în ferparul tâmp al ziarului, continuat de cel care a distrus „Ziua“ pe site-ul său, în care se adâncește în mizerie, invitându-și „colegii“ rămași pe drumuri să-i trimită marfa, gratuit, pentru a-și umple blogul. Dar mai avertizează, „deontologic“, Roșca Stănescu: „Nu voi posta însă o singură categorie de demersuri jurnalistice: cele prin care sunt atacați acționari de la «Ziua» ori foști colegi“… Așa da atitudine de apărător al „colegilor“ zilieri și al „libertății de expresie“. Demența e totală.
Ca un adevărat șobolan de presă, fostul director al ziarului, turnătorul Sorin Roșca Stănescu, a abandonat demult corabia și echipajul „Ziua“, părăsind nava cu unica barcă de salvare – credibilitatea -, transformată în iaht personal pentru afaceri de șantaj la malul lacului Snagov. Este știut, otrăvirea ziarului „Ziua“ a fost destul de lentă, dar eficace. Din momentul în care faima de «ziaru’ și șantaju’» a început să strivească profesionalismul celor câțiva ziariști care mai asigurau onorabilitatea ziarului până la folosirea publicației ca ventilator de zoaie în campania murdară a Coaliției anti-Băsescu a trecut ceva timp. Actul de deces poate fi consemnat însă în momentul în care, trecând peste poziția verticală a puținilor jurnaliști care mai reprezentau practic ziarul, servitorul lui Vîntu, Mihai Pîlșu, a hotărât, în desconsiderarea totală a meseriei și a corpului profesional, să declare că „Ziua“ devine „anti-Băsescu“. Ridicol, astăzi chiar și cei care i-au aprobat decizia, de la conducerea ziarului, îl dau în judecată. Cunoscut în perioada în care presa conta în România drept o tribună a românismului și anticomunismului, ziarul „Ziua“ a fost dus la groapă de servitorii lui Vîntu în aceeași zi cu „sărbătorirea“ a 130 de ani de la înființarea masoneriei în România. Demascată definitiv la ultimele alegeri drept o veritabilă „Vox Publica“ a imperiului roșu de la Răsărit, Realitatea lui Vîntu se destramă pe măsură ce lațul Justiției se strânge în jurul devalizatorului FNI, dat deja în consemn la frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.