De la începutul lunii decembrie când fostul deputat PSD Gheorghe Popescu, 64 de ani, care înainte de 1989 a lucrat la un CAP, a fost numit manager la Institutul Marius Nasta l-am întrebat cum va rezolva problema pacienților din secția de chirurgie toracică, plimbați în papuci și pijamale prin frig până și de la sălile de operații, târându-și după ei bidoanele de dren.
Managerul Popescu a refuzat permanent să răspundă sau a mințit că va răspunde ba în 30 de zile, ba în 48 de ore, dar nu a făcut-o vreodată, termenele fiind depășite deja.
Popescu minte de îngheață apele
În anul 2024, în timp ce manager al institutului era Beatrice Mahler, blocul operator a devenit nefuncțional după modernizarea acestuia cu fonduri europene. Și nu e un banc de la Radio Erevan, ci e realitatea românească: Uniunea Europeană a finanțat cu 2 milioane de Euro un proiect de „consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor prin reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și infrastructura de fluide medicale”, însă în urma realizării proiectului, sălile au devenit nefuncționale.
DSP a explicat că „regimul de inaltime al celor 3 sali de operatii rezultat în urma lucrărilor de reabilitare pune in pericol siguranta si sanatatea pacientilor si impiedica buna desfasurare a actului medical, avand in vedere patologia deservita respectiv, chirugia toracica.” „Nu sunt respectate prevederile OMS nr 914/ 2006, in ceea ce priveste distantele de la paviment – tavan in salile de operatii si nici rectiliniaritatea tavanelor care sa permita efectuarea sistemica a actiunilor de curatare, dezinfectie si nebulizare a acestora intre operatii.”, a mai constatat DSP.
Cum într-un alt pavilion, numărul 2, erau două săli nefolosite, toate operațiile s-au mutat acolo, însă pacienții sunt în continuare internați în pavilionul 1 de unde sunt plimbați prin frig, ploaie, zăpadă spre și de la sala de operație.
Combinatorul Popescu a realizat lucrări fără contract și fără proiect
Presat de personalul medical, Popescu a început să-i mintă că până la sfârșitul lunii ianuarie va redeschide blocul operator. Așa că pentru început a adus niște oameni care au tras o țeavă prin curte pentru a evacua lichidele din sala de operații. Doar că gura de scurgere este direct în pământ, așa cum se vede în fotografie.
Cum Popescu nu ne-a răspuns la întrebări, ne-am adresat DSP. Întrebat, Popescu a mințit inspectorii DSP că el nu a făcut nicio lucrare dar luat tare a renunțat la amenajările făcute după ureche și la intenția de monta tavan fals, interzis de normative, și în prima ședință cu secția de chirurgie toracică a mințit din nou că de 8 martie va redeschide sălile de operații, ceea ce nu se va întâmpla, bineînțeles.
Tabloul chirurgiei toracice din Institutul Marius Nasta este jalnic: instrumentele chirurgicale sunt vechi și uzate, nu se folosesc staplere, nu există circuite (bolnavii după duș și după intervenție sunt transferați prin curte la temperaturi negative, prin praf), iar în sala 2 din Pavilionul 2 se operează cu lampa scialitică, din tavan, defectă.
Cum managerul Popescu refuză sistematic să răspundă la întrebările presei, ne-am adresat marți Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România care, cu deosebită promptitudine, miercuri a și trimis inspectorii să verifice cele semnalate, comunicându-ne că „în cadrul direcției de specialitate a ANMDMR există cereri depuse, de către instituția respectivă, pentru eliberarea buletinului de verificare periodică, doar pentru instalații radiologice și echipamente de radioprotecție.
Pentru alte categorii de dispozitive medicale pe care le verifică direcția de specialitate din cadrul ANMDMR nu s-a depus nicio cerere pentru emiterea buletinului de verificare periodică.”
Managerul Popescu a încercat să-i mintă și pe inspectorii ANMDM dar aceștia au făcut fotografii și filme peste tot, urmând să dispună managerului să caseze instrumentele uzate, bisturiele tocite și să înlocuiască lampa chirurgicală stricată din una din cele două săli.
În CV-ul lui Popescu nu apare vreun curs de management sanitar
L-am întrebat pe managerul Institutului Marius Nasta, având în vedere că în CV-ul lui nu apare vreun curs sau master în management sanitar, să ne precizeze când și unde a absolvit un astfel de curs. Nu a răspuns.
L-am întrebat de ce în luna februarie, când a prins niște angajate de la bucătărie furând din mâncarea destinată pacienților cu TBC, le-a lăsat să plece cu produsele, spunând că el nu e Mahler să sesizeze poliția. Nu a râspuns.
L-am întrebat de ce, pentru a nu mai fi scoși pacienții operați în ger și zăpadă, nu mută secția condusă de dr. Strâmbu pentru a fi folosite respectivele paturi pentru pacienții de la Chirurgie Toracică? Nu a răspuns.
L-am întrebat dacă îi este frică de dna Strâmbu având în vedere relația acesteia cu ministrul Rafila, relație cu care această persoană se laudă prin institut? Nu a răspuns
L-am întrebat dacă este adevărat că dacă un angajat dorește o aprobare de la manager se roagă de dna dr. Strâmbu, care zilnic este la manager în birou, și aceasta i-o obține? Nu a răspuns.
L-am întrebat cum comentează informația că angajații cred că dna Strâmbu conduce de facto institutul? Nu a răspuns.
L-am întrebat inclusiv de ce minte și dacă a fost verificat psihologic la numirea în funcție dar nu a răspuns.
Faptul că acest personaj l-a păcălit pe Rafila să-l numească în funcție arată ori că ministrul sănătății nu are abilitățile necesare funcției, ori că duduia care i l-a recomandat pe Popescu pentru această funcție nu a putut fi refuzată.
Până vom afla de la ministrul Sănătății răspunsul la întrebarea ce realizări l-au convins să-l numească la Marius Nasta, managerul Popescu va continua să mintă personalul, presa, inspectorii și desigur pe Rafila.