Home Dezvăluiri Dovada că APIA a mințit presa, pe ministru și pe...

Dovada că APIA a mințit presa, pe ministru și pe fermieri în scandalul subvențiilor

DISTRIBUIŢI

Știind că la începutul lunii noiembrie APIA urma să facă plăți în avans am întrebat biroul de presă al instituției în 23 octombrie dacă se vor face plăți în avans la fermieri și dacă se vor da vouchere la crescătorii de animale. În 2 noiembrie, APIA ne-a răspuns că „se străduiește să finalizeze toți pașii procedurali prevăzuți de regulamentele comunitare, în vederea efectuării plății în avans în perioada prevăzută de legislația în vigoare.” și pentru vouchere că „în perioada imediat următoare, APIA va depune toate diligențele necesare încheierii convențiilor de lucru cu băncile comerciale și fondul de garantare”. Adică APIA ne-a anunțat încă din 2 noiembrie când plățile deja trebuiau să înceapă, că nu sunt pregătiți și că urmează să mai facă niște proceduri pe care se străduiau să le finalizeze.
Luni, noul ministru al Agriculturii anunța că, în ceea ce privește avansul din plata unică pe suprafață aferentă anului 2015, au fost emise ordine de plată pentru 120.000 de fermieri, însă ulterior a constatat că softul APIA nu funcționează și că numai 4.000 de cereri au fost prelucrate manual. Cum manual în 2015? Și am continuat ancheta jurnalistică. Surse din Apia, una chiar cu lacrimi în ochi, ne-au mărturisit că „madam Mierlea”(Elena Mierlea, Directoare la APIA), nu a vrut în ruptul capului să semneze documentele pentru softul privind plățile în avans.
Oamenii ne-au explicat: în octombrie 2014 s-a semnat de către APIA un contract cadru cu consorțiul SIVECO-TEAMNET pe patru ani pentru un sistem integrat informațional, urmând ca pentru fiecare proiect să se semneze contracte subsecvente. Unul dintre aceste contracte subsecvente este cel privind plățile în avans pentru subvențiile fermierilor. Termenul de livrare al softului pentru aceste plăți în avans conform contractului este de 6 luni. Așa că dacă APIA dorea softul la 1 noiembrie 2015 instalat și funcțional, contractul subsecvent trebuia semnat cel mai târziu în 30 aprilie 2015. Dar ce să vezi? „Madam Mierlea” după cum o alintă subalternii a refuzat sistematic semnarea contractului subsecvent. Așa că „serviciile IT aferente plăților în avans au fost contractate de APIA cu asocierea SIVECO ¬ Teamnet în data de 10 noiembrie 2015, iar specificațiile necesare dezvoltpării softului au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie”, a explicat Siveco, la solicitarea HotNews, date confirmate și de sursele noastre din APIA. Contractul semnat în 10 noiembrie are termen de implementare de ȘASE luni de la data semnării. Ba mai mult, cică Mierlea nu ar fi semnat specificațiile nici în 17 noiembrie, ci acestea ar fi semnate de alți funcționari.
Și mai mult, doamna Mierlea însăși, asaltată de agențiile APIA județene a trimis o circulară prin email în care spunea că softul pentru plăți nu funcționează pentru plățile în avans, nespecificând că de fapt APIA nu contractase încă programul informatic pentru avansuri.
Așadar, conducerea APIA s-a pus pe mințit: pe noul ministru, pe agențiile locale și pe jurnaliști. O să vă întrebați de ce a trebuit doamna Mierlea să trimită mailul în țară: pentru că fermierii se duc la sediile APIA cu scandal pe bună dreptate și angajații de acolo le răspund: „softul este de vină”.
Așteptăm cu nerăbdare rezultatul controlului anunțat de ministrul Agriculturii care va confirma cele relatate de sursele noastre din APIA.
Deja ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a anunțat că Florin Marius Faur, care a mai deținut șefia APIA până în 2012, îl va înlocui pe Mihai Puțintei actualul director general, începând din 2 decembrie 2015.
Oare mincinoșii de la APIA nu au auzit că guvernul CIOLOȘ are două direcții principale: TRANSPARENȚĂ și INTEGRITATE? Ei credeau că Achim Irimescu e ca ăla micu’ a lui Dan Voiculescu!?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.