Acasă Dezvăluiri Exclusiv: Filiera siriană Alaa Dib de spălare de bani și acaparare de...

Exclusiv: Filiera siriană Alaa Dib de spălare de bani și acaparare de pământuri românești

DISTRIBUIȚI

Alaa Dib, fostul ginere al lui Rifaat al Assad, unchiul dictatorului sirian Bashar al Assad se ascunde în România așa cum am prezentat anterior în articolul România a devenit adăpost pentru apropiații și rudele președintelui sirian Bashar al Assad . Astăzi urmărim banii pe care acesta i-a adus cu el în ciuda sancțiunilor internaționale împotriva apropiaților regimului sirian.

Banii pleacă din Siria pe chitanță „de mână”

Ca orice copil de potențat al unui regim dictatorial, fiul generalului Shafiq Fayad Dib, Alaa Dib a făcut facultatea în străinătate. În cazul lui străinătatea a însemnat România. După zeci de ani a ales țara noastră pentru a ascunde banii din Siria. Era 2007 anul în care administrația Bush plănuia să atace Siria, iar Israelul bombarda o posibilă uzină de îmbogățire a uraniului.
În acel an Alaa Dib a acordat două împrumuturi de aproximativ 900.000 de euro unui conațional, Tarek Khadra. Acesta din urmă era cetățean român și marele avantaj oferit de acest statut era că putea să cumpere terenuri în țara noastră.
În 2009, Departamentul de Stat american denunța în raportul său anual sporirea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în Siria. În același an, Alaa Dib alegea să transfere alte 2,37 milioane de euro în România. A ales aceeași formă a unui împrumut către conaționalul său Tarek Khadra.
Nu se știe care a fost forma acestor viramente. Nu știm dacă ginerele lui Rifaat al Assad a venit cu un geamantan de bani sau a făcut o plată la bancă. Cert este că abia în anul 2014 el s-a prezentat la notar și în baza unor chitanțe de mână legalizează împrumuturile din 2007 și 2009.

Acte făcute la cel mai controversat notar din București

Practic, în baza unor hârtii în limba arabă semnate de Alaa Dib și Tarek Khadra în urmă cu 7 respectiv 5 ani, notarul Lidia Seceleanu parafa două contracte de împrumut legale în România.
Actul a fost semnat în martie 2014. Conform contractului legalizat de Lidia Seceleanu, Tarek Khadra trebuia să înapoieze banii până la data de 15 decembrie 2014. În caz contrar urma să plătească o dobândă de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere. Dobânda, echivalentă cu 15% pe lună face orice cămătar din România să roșească de rușine.
Pentru notărița din București care la trei luni de la semnarea actului urma să fie trimisă în judecată pentru evaziune fiscală, dobânda nu era una neobișnuită. În perioada 2001 – 2009 ea a fost cercetată penal într-un număr de 68 de dosare. Printre clienții săi se regăseau frecvent cămătari celebrii, infractori urmăriți general sau escroci profesioniști.

Alaa Dib pune mâna pe terenuri

În realitate, împrumuturile dintre cei doi sirieni nu erau niște împrumuturi. Ele reprezentau o formă de disimulare a unor fonduri aduse de Alaa Dib din Siria. Așa se explică faptul că în aceeași zi în care au parafat împrumuturile la cabinetul Lidiei Seceleanu, ei au semnat și un contract de dare în plată.
Practic, Tarek Khadra ceda mai multe terenuri către Sara Bella Invest reprezentată de Alaa Dib, iar acesta din urmă îi ștergea datoriile.
Firma lui Alaa Dib primea 6531 mp în comuna Ștefănești și dreptul de a încasa despăgubirile cuvenite de la Statul Român pentru 3469 mp în aceeași locație.
Două săptămâni mai târziu, San Marino Project SRL, o altă firmă reprezentată de ginerele „Măcelarului de la Hama”, cu sediul social în Dragonul Roșu, primea de la Tarek Khadra mai multe terenuri în baza datoriile despre care am vorbit anterior.
Un număr de 12 loturi de teren în suprafață de 245.000 mp situate în comuna ilfoveană Ștefăneștii de Jos și 6 loturi de teren în suprafață totală de 233.000 mp situate în comuna Găneasa treceau în proprietate firmei lui Alaa Dib în baza împrumuturilor acordate de către acesta în nume personal către Tarek Khadra.

Un străin nu are voie să cumpere terenuri în România

Schema afacerii este simplă: Alaa Dib nu are dreptul să dețină terenuri în România ca și cetățean sirian. De altfel, conform sancțiunilor internaționale nici cont în bancă nu ar avea voie să aibă, dar asta este o altă poveste.
Practic el înregistrat în contabilitatea firmei o datorie egală cu cea pe care o avea la Tarek Khadra și i-a șters acestuia debitele. Toată afacerea a avut drept scop eludarea prevederilor legale care interzic unui cetățean străin să cumpere teren în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.