Home Dezvăluiri Fonduri europene pierdute printr-o decizie ilegală a șefului CNADNR, Narcis Neaga

Fonduri europene pierdute printr-o decizie ilegală a șefului CNADNR, Narcis Neaga

DISTRIBUIŢI

 

Relatam săptămâna trecută despre manevra conducerii CNADNR de a înlocui inginerii FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti, organizatie profesionala europeana cu sediul la Geneva) pentru cele patru tronsoane ale Autostrăzii Orăștie-Sibiu cu angajați ai Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara și Brașov, în scopul ca aceștia să închidă ochii la neregulile în executarea autostrăzii. Cea mai bună dovadă a faptului că înlocuitorii inginerilor FIDIC nu-și fac treaba este că termenul de 90 de zile prevăzut de lege pentru executarea sau remedierea lucrărilor constatate neexecutate sau neconforme cu proiectul, la încheierea proceselor verbale de recepție s-a transformat deja în 365 de zile. Inginerii FIDIC sunt independenți fiind experții care supraveghează și supervizează efectuarea lucrărilor și care răspund de siguranța circulației. Așa, în noua formulă, o să răspundă niște acari Păun de la Direcțiile de Drumuri și Poduri care pentru a-și păstra serviciul, ar semna orice. Inginerii FIDIC au fost angajați în urma unor licitații publice, plata lor urmând a se face din fonduri europene. Prin înlocuirea acestora cu subordonați ai Beneficiarului, aceste fonduri nu mai pot fi atrase de către România și banii sunt pierduți. Plata subordonaților care înlocuiesc inginerii FIDIC se va face din banii publici, românești. Acest lucru a stârnit nemulțumirea Ministerului Fondurilor Europene care a solicitat Ministerului Transporturilor și CNADNR să-și justifice decizia păguboasă pentru România.

 

Astfel, printr-o adresa datată 09.09.2014, Ministerul Fondurilor Europene, constată că inginerii FIDIC din cazul Autostrăzii Orăștie-Sibiu au fost contractați prin intermediul Asocierii CONSITRANS SRL/ VIA DESIGN SRL/ OMICRON-AMEPRO SA pentru „Supervizare Autostrada Orăștie-Sibiu” printr-o licitație publică și că în data de 15.05.2014 CNADNR, ca autoritate contractantă, a suspendat executarea contractului. Ministerul Fondurilor Europene avertizează CNADNR și Ministerul Transporturilor că, în conformitate cu dispozițiile legale, -„suspendarea Contractului de Servicii poate fi dispusă de către Autoritatea Contractantă numai în cazul în care procedura de acordare sau executare a Contractului este viciată de erori substanțiale, nereguli sau de fraudă. Potrivit art.8 alin.1 din OUG nr.66/2011, Autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene au obligația să sesizeze DLAF și organele de urmărire penală în cazul constatării unor indicii de fraudă, existența caracterului viciat al procedurii de acordare sau de executare urmând a fi constatată de către organele competente sesizate. Până la data constatării de către organele menționate a caracterului viciat, executarea contractului nu poate fi suspendată;” și „suspendarea executării Contractului de Servicii și a efectuării plăților poate fi dispusă numai după ce a fost pusă în mișcare acțiunea penală, respectiv după ce a fost identificată fapta, persoana suspectă de producerea faptei și care a dobândit, urmare a ansamblului probator administrat, calitatea de inculpat. Or, din cuprinsul înscrisurilor nu rezultă stadiul procedurii de cercetare penală în raport de care să se poată concluziona că măsura suspendării în temeiul art.34 a fost dispusă cu respectarea dispozițiilor actelor normative în vigoare;”

 

Prin urmare, Ministerul Fondurilor Europene solicită să i se comunice justificarea motivelor avute la momentul suspendării executării contractului.

 

Evident că CNADNR nu a răspuns nimic Ministerului Fondurilor Europene neexistând niciun temei legal în baza căruia să poată fi suspendat contractul.

 

 

 

Acest lucru reiese și din răspunsul dat de CNADNR firmelor ale căror ingineri FIDIC au fost suspendați care chiar din 16 mai au solicitat Directorului General Narcis Neaga să le comunice care sunt concret erorile substanțiale, neregulile sau frauda identificate de CNADNR la contract și care au dus la suspendarea acestuia.

 

Într-un mod halucinant, CNADNR răspunde în două adrese succesive firmelor că „având în vedere că la acest moment Contractul de servicii mai sus-rubricat face obiectul unei proceduri de control/cercetare a „erorilor substanțiale, neregulilor sau fraudelor”, identificate la Contractul de servicii mai sus-rubricat (inclusiv procedura de atribuire), de către instituții ale Statului abilitate în acest sens, existența certă a acestora urmează a fi stabilită la finalizarea acestei proceduri.”

 

 

 

Așadar, Narcis Neaga, șeful CNADNR recunoaște că a suspendat contractul de supervizare a construcției autostrăzii Orăștie-Sibiu de către ingineri FIDIC, în baza UNOR erori ce urmează a fi stabilite la finalizarea UNOR controale/cercetări ale UNOR instituții abilitate deși Ministerul lui Teodorovici avertizează că dacă nu e pusă în mișcare o acțiune penală, contractul NU poate fi suspendat. Două aspecte ne deranjează aici: pierderea fondurilor europene și siguranța circulației pusă în pericol. Acestea reprezintă și un prejudiciu material și unul moral aduse românilor iar suspendarea contractului fără respectarea legii reprezintă pentru șeful CNADNR exact infracțiunea de abuz în serviciu pedepsită cu ani grei de închisoare.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.