După reținerea celor două doctorițe de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon, pe 8 august, Profesorul de ATI, Rector al UMF Târgu Mureș și senator PSD, Leonard Azamfirei le-a luat apărarea medicilor pe contul său de Facebook.
Azamfirei s-a revoltat că cele două doctorițe au fost reținute și încătușate ca și cum ar fi existat „riscul să fugă cu fiolele de noradrenalină economisite, să le vândă pe piața neagră” că s-au cerut demisii „cu ardoare, cu pasiune cătărată pe tragedia umană”, luându-i astfel apărarea colegului său de partid, ministrul Rafila. Profesorul de ATI a recunoscut apoi că „toți anesteziștii au luat de-a lungul timpului decizia medicală de a întrerupe/reduce doza de noradrenalină, în virtutea cunoștințelor si a experientei pe care le aveau.” și că unii pacienți așteaptă fiecare pentru „un loc în terapie intensivă pentru a avea și el o șansă reală față de cel care, cel puțin din punct de vedere medical, nu o mai are.”
Reținerea și mandatele s-au bazat pe o expertiză medico-legală efectuată de INML
Câteva ore mai târziu, presa dezvăluia că cele două doctorițe au fost arestate pe baza raportului de expertiză medico-legală nr. A1/8230/2024 care concluziona că „nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale” și că „având în vedere faptul că s-a practicat o scădere bruscă a noradrenalinei (de la rată de 20ml/h la rată de 1ml/h) demonstrată prin înregistrările injectomatului, la un pacient ce ar fi necesitat creșterea valorii de noradrenalină, ținând cont de valoarea tensională de la ora 13 (TA 40/36 mmHg), apreciem că scăderea bruscă a dozei de noradrenalinei din data de 04.04.2024 reprezintă o deficiență în acordarea asistenței medicale”. INML apreciază „între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.
Curajul i-a pierit lui Azamfirei și alături de alți 5 rectori a schimbat foaia
Pe 10 august șase UMF-uri au emis un comunicat nimicitor în care cei șase rectori printre care și Azamfirei anunțau că „Alianţa Universitară G6 UMF condamnă cu fermitate orice acţiune sau comportament care poate pune în pericol integritatea şi sănătatea pacienţilor.”, că susțin „cu tărie actul de justiţie” şi cereau pedepsirea vinovaților.
În același timp profesorul de ATI Azamfirei alături de restul rectorilor au cerut delimitarea elementelor negative de restul medicilor și asigurau că acestea să sunt cazuri izolate. Comunicatul celor șase UMF-uri poate fi citit integral AICI.
Conform legilor din România, Medicina Legală, parte integrantă a asistenţei medicale, este singura abilitată să efectueze „expertize, examinări, constatări, examene de laborator şi alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viaţă, cadavrelor, produselor biologice şi corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor ori în alte situaţii prevăzute de lege, precum şi în efectuarea de expertize medico-legale psihiatrice şi de cercetare a filiaţiei.
Nici profesorii din UMF-uri, nici politicienii nu au început măcar, timp de 30 de ani, să facă niște proceduri clare pentru medicii ATI sau să schimbe legislația. Expertizele medico-legale nu vor putea lua în calcul postări pe Facebook sau comunicate explicative și, așa cum scrie în lege, doar Medicina Legală emite lucrări în vederea stabilirii adevărului. Medicii sunt lăsați singuri în fața legii și cum le-o fi norocul!
Ce panarame de medici si vorbim despre Bucureshti capitala Romaniei unde se presupune ca ar fi crema medicinei din Romania nu despre orashe ca Vaslui,Slatina sau Baia Mare.