DISTRIBUIȚI

120 milioane de Euro este cuantumul amenzilor aplicate până acum românilor pentru nerespectarea ordonanțelor militare emise în timpul stării de urgență. De o severitate ce merge până la abuz, după cum a recunoscut astăzi chiar Ministrul de Interne Marcel Vela, amenzile aplicate unor simpli cetățeni te lasă fără cuvinte, acestea putând ajunge și la 20.000 de lei pentru lipsa declarației privind motivul ieșirii din casă.
În plină stare de urgență însă, Mobexpert, deținută de omul de afaceri Dan Șucu, anunță redeschiderea din 27 aprilie a mai multor magazine, inclusiv a celor din galeriile comerciale, încălcând astfel Ordonanța Militară nr.2.
Astfel, Mobexpert a anunțat acum o săptămână că redeschide 11 magazine din care 7 sunt situate în galerii comerciale: Mobexpert Băneasa, Mobexpert Militari, Mobexpert Pantelimon, Mobexpert Iași, Mobexpert Constanța, Mobexpert Brașov, Mobexpert Sibiu.
În șapte zile, nicio autoritate nu a aflat că Șucu a redeschis magazinele din centrele comerciale, încălcând astfel Ordonanța Militară nr. 2 și prin urmare nu i-a aplicat nimeni nicio amendă. Împuterniciți prin ordonanțele militare pentru a aplica amenzi au fost polițiștii, jandarmii, inspectorii ANAF și inspectorii ANPC.
Dar desigur că  Dan Șucu nu e omul simplu din Prahova căruia i-au scăpat oile pe stradă și care a fugit după ele fără declarație pe propria răspundere sau adeverință și a primit o amendă de 15.000 de lei, polițistul consemnând că bătrânul „a părăsit domiciliul pentru a ieși la păscut cu oile, fără a fi angajat, acesta nereprezentând un motiv întemeiat”. Menționăm că dacă oile erau câini care să-și facă necesitățile omul avea voie să îi însoțească. Probabil că severul polițist din Prahova și-a imaginat că bătrânul trebuia să hrănească oile cu iarbă comandată online.

Ce spune OM 2 pe care Mobexpert a încălcat-o.

Începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, prin Ordonanța Militară nr.2 s-au suspendat temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, a produselor electronice și electrocasnice, a produselor și serviciilor de optică medicală, a produselor veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare (adică de peste 400 metri pătrați) în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică, ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate“.

Analizăm astăzi cazul Băneasa

De pe cunoscutul site baneasa.ro aflăm că există aici trei centre comerciale lipite: Baneasa Shopping City, Galeria Comerciala Feeria și Complexul Domus Mex Baneasa (Galeria Comerciala Mobexpert).
De la Oficiul de Cadastru aflăm că adresele poștale ale celor trei centre comerciale sunt diferite: Șoseaua București Ploiești nr. 42 D – mallul, Șoseaua București Ploiești nr. 44 A – Feeria și respectiv Șoseaua București Ploiești nr. 44 C, Domus Mex.
Având numărul cadastral 206139 și fiind deținută de Domus Mex SRL, clădirea situată la numărul 44 C are două etaje și o suprafață construită la sol de 8879 mp (evident mai mare decât cei 400 mp, prevăzuți în definiția din legislație).

Cum în această clădire funcționează, utilizând o infrastructură comună și utilități adecvate, mai mulți operatori economici: Mobexpert, Sony, eMAG, deLonghi, Kare, Art Interior, magazinul Mobexpert trebuia să-și mențină suspendată activitatea de comercializare a mobilei și decorațiunilor interioare pe toată durata stării de urgență.

L-am întrebat pe dl. Șucu dacă beneficiază de vreo derogare față de ordonanțele militare, nepublicată în Monitorul Oficial, de la autoritățile centrale sau/și locale din orașele unde a redeschis magazinele din centrele comerciale sau doar încalcă ordonanța militară 2 supunându-se cu bună știință riscului încasării unor amenzi contravenționale. Dar se vede treaba că într-o săptămână nu a fost de fapt supus niciunui risc, autoritățile fiind ocupate cu amendarea fraierilor, nu a șmecherilor.  Ce să mai vorbim de cetățenii cărora li s-au făcut dosare penale deși nu erau infectați dar nu au respectat izolarea impusă? Mobexpert respectă izolarea impusă?  Până la publicarea acestui articol Dan Șucu nu a avut amabilitatea să ne răspundă. Și punctele de vedere ale autorităților se lasă așteptate.

1 COMENTARIU

  1. Revenirea terenului în acte la proprietarul de acum treizeci de ani(sau o sută, probabil tot același lucru) și în fapt la descendenții aceluia (aceleia, acelora) pentru utilizare neconformă dacă e trecut așa ceva în foaia de sarcini. Dar ce să vezi cu noile coduri întrebați-l pe min. Predoiu dacă odată cu terenul construcțiile mai trec automat sau nu și ele la proprietarul terenului. Era interesantă pentru public prezentarea din cărțile funciare integrala transmiterilor drepturilor reale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.