Home Dezvăluiri MTS a remediat doar parțial caietul de sarcini pentru a favoriza TOTALSOFT

MTS a remediat doar parțial caietul de sarcini pentru a favoriza TOTALSOFT

DISTRIBUIŢI

Așa cum au constatat inspectorii Comisiei Europene care au analizat licitațiile românești din IT și care au suspendat plățile fondurilor pentru acest domeniu, „criteriile de selecție sunt discriminatorii și disproporționate în etapa de depunere a ofertelor, fără a permite concurenților să demonstreze experiența și capacitatea relevantă prin certificări echivalente iar pentru că în realitate nu există nici o echivalență perfectă, ofertanții s-au trezit că au fost excluși chiar dacă au prezentat certificate echivalente”. Totodată, aceiași experți au constatat că apar „cerințe tehnice disproporționate (prea numeroase și excesiv de complexe) ceea ce a dus la excluderea celor mai mulți dintre ofertanti, cu excepția aceluia căruia i-a fost atribuit contractul”. (acest aspect, reprezintă unul din indicatorii la nivel de CE care ridică suspiciuni privind posibila fraudă).
CE a solicitat „angajarea de specialiști autentici și în număr suficient de mare ca să poată gestiona dosarele pe marile licitații din domeniul IT”.
Analizând cu atenție remedierile din oficiu ale caietului de sarcini pentru licitația pe IT,  pentru  „asigurarea infrastructurii necesare și implementarea unui sistem informatic integrat pentru optimizarea și remodelarea fluxurilor informaționale pentru proiectul „Îmbunătățirea procesului decizional la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului – Inovație și învățare” SMIS 32923”,  remediere ce s-a realizat după publicarea articolului nostru „GABI SZABO s-a băgat în cocină și au mâncat-o porcii”, am constatat că în pofida recomandărilor CE de a angaja „specialiști autentici”, la MTS, „gestionarul” acestei licitații este Bogdan Tâlmaciu(FOTO), doctorand în istorie la Universitatea Valahia din Târgoviște.
Acesta deja și-a recunoscut cel puțin neputința, prin modificarea cerințelor din caietul de sarcini care era inspirat de pe site-ul TOTALSOFT, fiind conceput ca pentru un holding, cu departamentele sale, și nu pentru un minister.
Unele dintre modificări au fost catalogate ca erori de tehnoredactare. De exemplu, expresia “[…] celorlalte societati, parti ale unui holding, chiar daca sunt total independente […]” reprezinta o eroare de tehnoredactare si se va citi “[…] celorlalte unitati subordonate / in coordonarea Autoritatii contractante, chiar daca sunt total independente (unitati in coordonare, cu personalitate juridica proprie) […]”
În plus, exact aceleași „erori de tehnoredactare” le are și caietul de sarcini de la o licitație similară de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Documentul de remediere este semnat de Bogdan Tâlmaciu. În mod evident nu el a conceput caietul de sarcini că doar nu era să tehnoredacteze greșit exact ca cel de la MDRAP. Oare cum semnează băiatul ăsta care va deveni doctor în istorie, documente pe bani europeni pentru licitații pe IT? La fel ca Gabi Szabo care e doctor în educație fizică.
Dar, în mod evident, dedicația pentru TOTALSOFT trebuia să rămână. Cum? Exact cum au observat experții CE lăsând „cerințe tehnice disproporționate (prea numeroase și excesiv de complexe) care duc la excluderea celor mai mulți dintre ofertanti, cu excepția aceluia căruia” îi va fi „atribuit contractul”.
Cea mai caraghioasă cerință este faptul că baza de date trebuie să fie doar MICROSOFT(iar MICROSOFT!???).  Cât de ciudat poate să fie faptul că Ministerul Tineretului și Sportului cere ca baza de date să ofere posibilitatea creării de tabele cu mai mult de 1024 de coloane? Chiar așa? Am mai văzut aceste cerințe și în alte caiete de sarcini pregătite de TOTALSOFT.  Doar sistemul lor funcționează pe baza de date MICROSOFT. Și, în mod foarte ciudat, în caietul de sarcini nu se mai specifică posibilitatea furnizării unor soluții de gestionare a bazelor de date echivalente care să satisfacă cerința menționată, exact cum au observat și experții CE.
De ce oare clientul nu își dorește un sistem informatic care poate funcționa pe bază de  Open-Source sau ORACLE (na, că-s tot americani dacă așa trebuie!) sau oricare alta?
Mai mult, cerințele restrictive, specializate pentru baza de date MICROSOFT continuă: “ Evenimentele trebuie să poată fi captate si exportate in diferite forme de ieșire, inclusiv Event TRACING FOR WINDOWS ( ETW ) “.
Această cerință este specifică pentru baza de date MICROSOFT.
Ciudat este că MTS a remediat doar exemplele date de noi în articol. Evident că noi nu puteam înșira toate cerințele dubioase din caietul de sarcini, ci am dat cîteva exemple. Cum e posibil ca tu, ministru, să nu ceri remedierea întregului caiet de sarcini, ci doar a celor semnalate într-un articol de presă? Păi dacă facem noi și munca asta de a cerne caietul de sarcini, să ne dea dl. Tâlmaciu, parte din salariul lui. Cum, dacă noi nu semnalăm, nu se rectifică?
Ia să vedem, în cadrul Subsistemului pentru MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE SI SALARIZARII PERSONALULUI, în cadrul cerințelor din capitolul 5.9, pagina 54, continuă cerințele pentru societăți comerciale performante și nu pentru un minister:
“ subsistemul pentru managementul resurselor umane si salarizarii personalului trebuie sa permita configurarea si calculul anumitor indicatori KPI ( metrici in HR ) continand situatii despre TURNOVER, HEADCOUNT, PROMOVARI, transferuri intre departamente”
KPI înseamnă KEY PERFORMANCE INDICATORS, iar Ministerul nostru continuă să se pregătească să aibă TURNOVER, continuă să se pregătească să fie o adevărată societate comercială.
Inutil să spunem că cerințele necesare pentru Instituțiile bugetare nu au apărut.
O sfătuim pe Gabi Szabo să citească legislația pentru Instituțiile Publice și să o adauge în caietul de sarcini. Ar fi obligatoriu să existe:
· Cerințele conforme cu legea 500/2002 privind finanțele publice cu modificările și completările ulterioare;
· De ALOP am tot spus, nu poate o Instituție publică să funcționeze fără specificațiile normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale cu modificările și completările ulterioare conform OMFP nr. 1792 /2002;
· Și nici legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare nu se regăsește în cerințele exoticului caiet de sarcini al Ministerului Tineretului și Sportului;
· Cerințele din OMFP nr. 720 din 22 mai 2014 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind execuția bugetelor de venituri și cheltuieli ale instituțiilor publice autonome, instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii și activităților finanțate integral din venituri proprii, inclusive pentru bugetele creditelor interne, bugetul creditelor externe, bugetul fondurilor externe ș.a.m.d.;
· Cerințele din OMFP nr. 1917/2005 pentru aprobarea  normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, cu modificările și completările ulterioare.
Și așa cum scriu în documente procurorii DNA,  întocmirea caietului de sarcini trebuie să se facă fără „încălcarea principiilor transparenţei, proporţionalităţii, nediscriminării şi liberei concurenţe în domeniul achiziţiilor publice”, respectiv nu cu „ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.