Proiectul portalului e-România a fost conceput în iunie 2009, având trei direcții:
„Informare: informaţiile vor fi disponibile online cum ar fi de exemplu publicarea lor pe site-ul Web al unei autorităţi publice.
Comunicare: Capacitatea de a avea acces interactiv şi de a face schimb de informaţii.
Tranzacţie: realizarea efectivă de servicii, inclusiv semnarea de formulare de cerere şi livrări electronice ale documentelor oficiale şi a notificărilor.”
S-a trâmbițat ce viață frumoasă vor avea românii, cum va fi eliminată birocrația și viața noastră reală va fi ușurată de cea virtuală. Evident că nimic din toate astea nu s-a întâmplat. În continuare trebuie să te duci la ghișeele instituțiilor publice să depui cereri, să plătești, să ridici documentele, să cumperi timbre fiscale de la poștă, să plătești taxe la trezorerie și să stai la nelipsitele cozi. Așa că ne-am apucat să vedem ce se mai întâmplă cu proiectul care trebuia să ne aducă fericirea.
Până acum, guvernul a plătit firmei OMNILOGIC pentru eROMANIA 1 o valoare estimativă de 42,016,805 lei fără TVA, aproximativ 10 milioane de euro. Pentru a doua parte a portalului eROMANIA2 guvernul a plătit firmei Omnilogic încă 42,900,000 lei adică încă 10 milioane euro. Deci, un portal de 20 milioane de euro. Împreună cu firma OMNILOGIC au lucrat firmele SYSWARE , SOFTWIN, TOTALSOFT, TEAMNET. În seara zilei de 23 decembrie 2013 s-a anunțat testarea publică în mediul online ce a durat până în 31 martie 2014. Astăzi, la peste cinci ani de la lansare și un an de la testare, portalul este NEFUNCȚIONAL. Cele mai simple funcționalități sunt indisponibile, și chiar nu înțelegem de ce , un portal atât de simplu și atât de util este complet NEFUNCȚIONAL. Am făcut o analiză a acestuia ca un potențial utilizator:
Portalul ar trebui să poată fi accesat prin link http://www.portaleromania.ro/. Link-ul permite accesul la Prima Pagină.
Funcția Creare User nu funcționează. Așadar nu se poate crea un utilizator pentru acest portal.
Funcția Căutare avansată nu funcționează. Deoarece în caietul de sarcini apare ca și funcționalitate disponibilă, extrem de utilă de altfel, un nomenclator al deșeurilor, introducem cuvantul cheie „deseu” sau „deșeu”. Rezultatele sunt comice (utilizând IE 11):
Se vede cheia de cautare, zero rezultate. Particularitate: Collection: gabi.test.
Rezultatul este același indiferent de termen sau de limba cu care s-a încercat cautarea.
Tab-urile au comportament eterogen.
În pagina „Pagina principala” tab-ul asociat este activ, dar acționarea lui rămâne fără efect. Celelalte tab-uri nu sunt active, în schimb – mouse over deschide submeniuri
Mecanismul de parcurgere a unei galerii (este doar un exemplu; constatarea este universal valabilă) funcționează incorect. În screenshot-ul de mai jos galeria are o singură imagine. Totuși, comenzile „Următoarea” și „Ultima” rămân active, deși nu ar trebui.
Tutorialele video
Sunt doar 12, față de minim 20, cât prevede vechiul Caiet de Sarcini la care încă avem acces;
Sunt dificil de urmărit. Există defazare între imagine și sunet.
Tematici de bază, menționate in vechiul Caiet de Sarcini NU SE AFLĂ printre cele 12 tutoriale. Exemple:
„O prezentare generală a modulelor din cadrul e-Romania, a funcționalităților acesteia și a meniurilor principale”;
„Cele mai uzuale scenarii de utilizare (cel putin un numar de 20 de scenarii de utilizare)”;
„Un ghid care să contina informații despre cum se va reacționa în anumite situații întâlnite în cadrul aplicatției (de exemplu care sunt pașii care trebuie urmați în cazul apariției unei erori)”)
Lipsește total caracteristica de INTERACTIVITATE, specificată de Caietul de Sarcini
În cursul rulării unui tutorial (Exemplu: cel privind Forumul Democrației participative – Administrație) apar subtitluri în portugheză:
In esență, tutorialele descriu ce se vede pe ecran. Nu furnizează, cu adevarat, cunoștințe necesare celui ce vrea să se familiarizeze cu aplicația pe care Tutorialul ar trebui să o serveasca
Caietele de sarcini cer realizarea de subportaluri:
Volumul de conținut:
Caietul de Sarcini impune următoarele:
“În funcție de numărul de locuitori din fiecare localitate, volumul minim de informații inițiale ce trebuiesc introduse în portal, pentru fiecare localitate se calculează conform tabelului urmator:
Numar locuitori | Imagini | Text |
< 10.000 | 5 | 2 |
10.000-50.000 | 10 | 3 |
50.001-100.000 | 20 | 10 |
100.001-1.000.000 | 50 | 30 |
>1.000.000 | 150 | 300 |
“
Admițând că toate cele cca 13,500 de localități din România au sub 10,000 de locuitori, aplicația analizată ar fi trebuit să includă 67,000 de imagini și 27,000 de pagini de text (de câte 350 de cuvinte). În limitele posibilităților de evaluare (in conditiile de mai sus), acoperirea nu depăsește 1%.
Deci, în faimosul nostru PORTAL eROMANIA nu s-a realizat nici măcar 1% din cât a fost cerut!!
Imensa majoritate a obiectelor au pagini în lucru (deși acest aspect nu este explicit declarat, cele afișate o confirmă).
Informațiile nu sunt actuale. De exemplu, Agenda Digitală 2020 are o dimensiune de 2 % din cea a documentului oficial. Este prezentată varianta din 2013, deși ultima versiune datează din iunie-iulie 2014.
Majoritatea paginilor de conținut citează ca sursă “Omnilogic și diverse surse publice deschise”
Cele de mai sus reprezintă doar un mic numar de constatări. Vorbind despre o aplicație NEFUNCȚIONALĂ, nici măcar la nivel de versiune alfa, este tragic că pentru această aplicație a fost platită suma de 20 milioane de euro. O glumă de portal.
În anul 2013 , portalul eROMANIA ajunge la PARCHET. Guvernul Ponta îi acuză de fapte penale pe funcționarii din guvernul anterior. Corpul de Control al primului-ministru publică în iunie 2013 un raport în care acuza lansarea și atribuirea ilegală a proiecutlui eROMANIA companiei Omnilogic controlată de omul de afaceri „NUME EDITAT conform GDPR”.Tot raportul de control al primului ministru arată că angajați ai firmei Omnilogic și ai MCSI au realizat „fapte de natură penală” pentru a determina continuarea contractului, a neîntreruperii plăților de la bugetul de stat, arătând că neregulile în acest contract ar fi pornit încă din faza întocmirii documentației și ar fi culminat cu atribuirea unor numere de înregistrare false pentru unele documente, în înlocuirea unor file din oferta pe baza căreia Omnilogic ar fi câștigat contractul. Raportul a identificat multe fapte penale ale angajaților Ministerului Comunicațiilor ți ale firmei Omnilogic. Faptele penale din contract cuprind: fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnatură privată.
Raportul a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar din acest moment nu s-a mai auzit nimic nici de raport, nici de neregulile din raport, nici de faptele penale. S-a lăsat liniștea. A rămas un portal eROMANIA, rușinos, nefuncțional, dar de 20 milioane de euro. De ce s-a lăsat liniștea?