Ce „Twin Peaks”, ce „Lanțul slăbiciunilor”? Violul din Văleni a scos la iveală niște legături de amiciție și de rudenie, pe orizontală și pe verticală, între autorități și familiile violatorilor, de rămâi cu gura căscată. După ce v-am prezentat cum șeful IPJ, Mihai Carp, originar din Văleni, este rudă cu doi dintre violatori și cu cel care le amenința pe jurnaliste cu violul în grup, și cum soțul judecătoarei care a dispus eliberarea a trei dintre violatori este și el din Văleni și e prieten bun cu Carp, astăzi vă prezentăm o altă relație extra-judiciară din acest caz.
Cele două procuroare nu sunt doar șefă și subalternă. Soții lor sunt asociați în firma GIDEON COMP SRL, numar de ordine in Registrul Comertului: J37/98/2003, asociați fiind GURGUȚĂ IOAN, deținând 50% din părțile sociale și BOTEZATU GIGEL-NECULAI care deține celelate 50% din părțile sociale. Ambii sunt și administratori în firmă.
Firma are un profit modest pe 2014 de numai 5055 lei iar cei doi administratori au avut conform celor mai recente declarații de avere ale procuroarelor salarii sub minimul pe economie (probabil au contracte part-time): Gurguță 555 RON pe lună și Botezatu 332 RON pe lună. Dacă și-au mai luat și dividendele aferente profitului au mai încasat fiecare câte 181 de lei pe lună. Cei doi au fost colegi de facultate și chiar și de cameră în campusul din Iași.
Acum se pare că prietenia veche dintre cei doi bărbați va fi distrusă de conflictul recent dintre cele două procuroare.
După ce PÎCCJ a dispus o anchetă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui presa a relatat că procuroarele care s-au ocupat de ancheta în cazul celor şapte violatori din Vaslui dau vina una pe alta pentru că nu au contestat lăsarea în libertate a tinerilor şi se contrazic în declaraţii. Procuroarea de caz, Ingrid Botezatu, susţine că ea nu a contestat eliberarea violatorilor pentru că aşa i-a spus şefa sa. De cealaltă parte, procuroarea-şefă de la Vaslui, Gurguță Oana Magdalena, spune că ea nu a fost informată.
Rezultatul verificărilor a reliefat existența unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui și procuror de ședință, a abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t. din Legea 303/2004, respectiv exercitarea funcției cu gravă neglijență, constând în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalității și temeiniciei încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai ușoară în cazul tinerilor acuzați de viol. Parchetul General a trimis Inspecției Judiciare rezultatele verificărilor efectuate la Parchetul din Vaslui, deoarece la IJ există deja declanșată o acțiune disciplinară în acest dosar.
Potrivit unor surse din rândul anchetei procuroarea de caz a susţinut că s-a consultat cu şefa sa dacă să conteste măsura instanţei, dar acesta i-ar fi spus că nu este cazul să o facă întrucât trei dintre violatori şi-au recunoscut faptele. Procuroarea-şefă de la Vaslui a contrazis-o însă pe subalterna sa, susţin aceleaşi surse, spunând că habar nu a avut că aceasta nu a contestat masura arestului la domiciliu, decis în instanţă.
Din cauza declaraţiilor contradictorii, cele două procuroare ar putea fi puse faţă în faţă de inspectorii judiciari care le cercetează disciplinar. Procuroarea-şefă a intrat între timp în concediu.
Dacă CSM va merge până la sancțiunea excluderii din magistratură a vreuneia dintre cele două va fi tragic pentru ea și familia ei. Pentru că salariul de procuror de minim 1500 euro pe lună reprezenta sursa de bază de venit având în vedere ce bani puțini câștigă soții.
Într-un caz similar, cel a eliberării lui Hayssam, procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu a susținut că Ilie Botoș la vremea respectivă Procuror General, i-a cerut să meargă ca procuror de ședință și să nu se opună eliberării dar Botoș nu a recunoscut asta la CSM când au fost confruntați. Nastasiu a părăsit DIICOT și magistratura iar Botoș este Secretar de Stat la Interne și general cu „n+1” stele. Aviz tuturor amatorilor.