Acasă Dezvăluiri Puiu Popoviciu a fugit din țară în luna iunie, cu două luni...

Puiu Popoviciu a fugit din țară în luna iunie, cu două luni înainte de condamnare

DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, 57 de ani, condamnat miercuri la şapte ani de închisoare cu executare de Înalta Curte, a fost dat în urmărire naţională, poliţiştii urmând să ceară instanţei de judecată emiterea unui mandat de arestare internaţională pe numele lui. Popoviciu este căsătorit cu Doina, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă, poreclit Ion „Te leagă”. Puiu și soția au cetățenie americană încă din anul 1991. Amanta lui Puiu Popoviciu, Dorothy Constantin a născut pe 3 iulie o fetiță în Statele Unite pe care a numit-o Ligia ca pe mama omului de afaceri. Popoviciu a părăsit România înainte ca judecătorii să pronunțe condamnări definitive, el neavând vreo interdicție în acest sens.

Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, pentru un teren de 224 hectare pe care s-a construit Băneasa Shopping Center. Popoviciu a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și dare de mită

Înalta Curte i-a mai condamnat la 6 ani cu executare pe ALECU IOAN NICULAE, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București USAMV (la data comiterii faptelor), la 6 ani cu executare pe avocatul BEJENARU ANDREI MIHAI, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată și la 5 ani cu executare pe DIACONESCU ȘTEFAN, secretar științific și rector în cadrul USAMV București (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2000 – 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae, beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel. În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale.
Inițial, Popoviciu Gabriel Aurel în înțelegere cu rectorul Alecu Ioan Niculae au creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea S.C. Log Trans S.A., devenită ulterior Băneasa Investments S.A. și pe inculpatul Bejenaru Andrei Mihai care a acționat potrivit indicațiilor omului de afaceri.
Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.
Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Alecu Ioan Niculae și Popoviciu Gabriel Aurel au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49 % pentru Universitatea de Științe Agricole și 51% pentru S.C. Log Trans S.A. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49 % de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății.
Pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, rectorul Alecu Ioan Niculae i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAVS București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității. De asemenea, a susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi, etc. Inculpatul Alecu Ioan Niculae a fost de acord ca sus menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu Gabriel Aurel și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost a fost semnat la USAVM București în condiții improprii de reprezentare a universității.
La data de 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAVM, inculpații Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel și Bejenaru Andrei Mihai au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa) împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (S.C. Log Trans S.A.).
După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate.
La solicitarea rectorului Alecu Ioan Niculae, omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, fiind direct interesat, i-a promis ca îl va sprijini să obțină titlul de proprietate pe terenul aferent Fermei Băneasa. Astfel, în condiții nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia mun. București a eliberat titlul de proprietate pentru USAVM București. Aceasta, deși membrii comisiei cunoșteau ca terenul aparținea domeniului public și că, pentru a fi restituit, trebuia să fie trecut în domeniu privat al statului, prin hotărâre de guvern. În legătură cu subcomisia de aplicare a Legii 1/2000, menționăm că inculpații Minea Lizeta și Todiraș Ioan, au întocmit în fals un referat în care au consemnat că terenul aferent Fermei Băneasa a fost trecut din domeniul public în cel privat, document înaintat comisiei mun. București. De asemenea, inculpații Luican Mihai Ion Florin și Toader Gabriel Răsvan, în calitate de prefect, respectiv de secretar la Prefectura mun. București, au aprobat nota de fundamentare prin care au întărit faptul că terenul a fost trecut din domeniul public în cel privat, indicând o hotărâre de guvern care nu reglementa acest aspect. Ulterior, comisia mun. București, din care făceau parte Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan și Petrulian Gheorghe a decis emiterea titlului de proprietate.
După eliberarea titlului de proprietate, inculpatul Alecu Ioan Niculae în înțelegere cu Popoviciu Gabriel-Aurel au aportat dreptul de proprietate asupra suprafeței de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa (inițial fusese aportat dreptul de folosință al aceleiași suprafețe) și dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deși Hotărârea Senatului USAVM interzicea acest lucru. În acest context, terenul de 174 de hectare a fost subevaluat. La o dată ulterioară, în cursul anului 2004, a fost aportată și diferența până la 224 hectare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, în condiții de subevaluare. Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut nici un beneficiu, dimpotrivă a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial.

Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei.

Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru. Foto: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.