Home Dezvăluiri Ristea Priboi, încă un securist, încă o țeapă la bugetul de stat

Ristea Priboi, încă un securist, încă o țeapă la bugetul de stat

DISTRIBUIŢI

Una din cele mai oribile creații ale Securității este torționarul Ristea Priboi. Înainte de 1989, odiosul Priboi a urmărit, spionat și torturat români. După ’89, a fost cercetat, urmărit penal și trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție și economice dar a scăpat basma curată. Problemele sale penale fiind rezolvate, Priboi e back in business. E trader de energie.
Acum doi ani,  Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanța cumpăra energie electrică fără licitație, pe motiv că „produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”  de la firma OET Obedineni Energiini Targovsti OOD Bulgaria. 
Firma era înregistrată într-un apartament din orașul Kazanlak,  regiunea Stara Zagora și administrată de un anume Angel Ivanov Bozhilov. Însă compania, deținută de off-shore-ul United Energy Traders Ltd., era condusă de un consiliu director format din Iordan Iordanov, Ivan KIutevski, Sokmen Dereli și … românul Ristea Priboi.
Deci fără putință de tăgadă, Priboi era șeful lui Bozhilov în firma OET.
În 2008-2009,  Priboi și-a trimis subalternul la Transelectrica să cumpere energie pe datorie, pe același cetățean bulgar, BOZHILOV ANGEL IVANOV  care apare ca director-administrator al ECO Energy Târgoviște, membră a grupului OET. Nimic ilegal până aici. Însă, din Raportul de control al Curții de conturi aflăm că Transelectrica ”a încheiat contracte în vedrea efectuării de tranzacții pe piața de energie fără a avea o garanție depusă conform codului pieței angro de energie ceea ce a dus la nerecuperarea sumelor datorate de diferiți agenți economici”. Astfel, au fost încheiate cu firma bulgarului o convenție, C237/19.11.2008 și  două contracte C243/25.11.2008 și C149/25.08.2009,  în baza cărora, Transelectrica a emis facturi în valoare de 24.736.065, 84 lei pentru care nu s-au solicitat garanții și pe care Eco Energy nu le-a achitat. Conform datelor depuse la ANAF, Eco Energy s-a înființat în  2008 și a funcționat până la sfârșitul lui 2010 când a intrat în insolvență. După ce a vândut energia mai departe, în pierdere(conform datelor din bilanț societatea a realizat o pierdere în 2009-2010 de 35.666.986 lei) bulgarul a băgat firma în insolvență și astfel Transelectrica a rămas la masa credală cu suma neîncasată de aproape 6 milioane de EURO.
Inspectorii Curții de Conturi au stabilit că Transelectrica a încălcat chiar prevederile convenției 237 încheiate cu Eco Energy unde la art. 39 scria că Transelectrica își rezervă dreptul de a solicita garanție de preemțiune din partea băncii unde Eco Energy avea deschis contul garanșie de contra-valoare estimată a livrărilor, ce urma să fie adaptată pe parcurs.
În plus angajații Transelectrica au încălcat și Codul comercial al pieței angro de energie electrică aprobat prin OANRE 25/2004 unde se prevede procedura detaliată a depunerii de garanții.
Totodată, Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice aprobat prin HG 540/07.04.2004 prevedea că firmele solicitante trebuie să facă dovada că dispun de resurse financiare suficiente iar Transelectrica ”avea obligația de a constitui garanții financiare menținute pe durata de valabilitate a licenței”.
Ei, dar Priboi știe să negocieze și i-a convins pe reprezentanții Transelectrica, funcționari publici(conform codului penal) ca să nu constituie garanțiile, oferindu-le în schimb cel puțin câțiva ani de pușcărie pentru o pagubă de 6 milioane de Euro, că nu putem acuza că și-au luat șpagă. Și, de fapt, la infracțiunea de abuz în serviciu nici nu e relevant.
Priboi țintește afaceri importante în România, zice că peste 100 milioane de Euro: CET Iași, Călărași, Nuclearelectrica.
Conform wikipedia, Priboi s-a născut în 1947 în satul Brădești din județul Dolj, Priboi a absolvit Școala de Securitate de la Băneasa în 1968 și a obținut în 1971 o diplomă de absolvire la drept. Cu un an înainte, la 1 ianuarie 1970 a fost încadrat ca ofițer în Direcția de Informații Externe. A ocupat funcția de adjunct al șefului departamentului din Direcția de Informații Externe care se ocupa de postul de radio „Europa Liberă”, fiind colaborator apropiat al generalului Nicolae Pleșiță, în perioada în care spionajul românesc a organizat, printre altele, atentatul cu bombă la sediul din München al postului  și tentativele de asasinare a unor angajați ai postului Radio Europa Liberă sau a scriitorului dizident Paul Goma. Ristea Priboi s-a infiltrat în Mișcarea transcendentală și a contribuit la lichidarea ei de către autorități în anul 1981. Trecutul antedecembrist al lui Priboi a generat mai multe scandaluri de-a lungul timpului. Fostul participant la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov, Werner Sommerauer, l-a acuzat pe Priboi că ar fi fost unul dintre actorii reprimării manifestării. Potrivit lui Sommerauer, Priboi l-a lovit peste palme, l-a întins pe masă și l-a lovit peste tălpi atât de tare încât îi crăpaseră tălpile de la pantofi. Ristea Priboi i-a dat în judecată pentru aceste acuzații pe Werner Sommeraurer și pe istoricul Marius Oprea, dar a pierdut procesul. O altă acuzație a fost lansată de fostul liberal Radu F. Alexandru. Potrivit acestuia, Priboi ar fi scris două note informative — documente autentice — provenind din arhiva CNSAS, Dosarul I/622, referitoare la urmărirea informativă a poetului Ion Gheorghe. Notele respective vizau activitatea și atitudinea politică ale poetului Ion Gheorghe, tematica poeziilor sale, cât și viața familială.
Acest mizerabil și periculos personaj a fost detașat în 1995 la biroul Președintelui Camerei Deputaților, Adrian Năstase, ocupând postul de consilier personal al acestuia. În anul 2000, Ristea Priboi devine deputat, bineînțeles, PSD. Mai mult, Năstase a încercat să-l impună în fruntea Comisiei parlamentare pentru controlul SIE. Încercare ratată, Priboi fiind nevoit să renunțe la funcție după ce presa a dezvăluit că a fost implicat în acțiunile represive întreprinse de fosta Securitate împotriva postului de radio Europa Liberă.
Priboi  a fost cercetat de DNA pentru a complicitate la luare și dare de mită, în dosarul ”Mătușa Tamara” dar achitat de ICCJ și în dosarul, ce privea returnări ilegale de TVA, de care ar fi beneficiat Genică Boerică, pe care Priboi l-ar fi ajutat prin intervenții la Finanțele din Dolj. Priboi a fost urmărit pentru complicitate la înșelăciune, dar a fost scos în noiembrie 2007 de sub urmărire penală.
În perioada cercetării sale, Priboi a fugit din țară, fiind identificat la un moment dat în Dubai.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.