Home Dezvăluiri Șeful Antiterorismului din SRI până săptămâna trecută: „Valurile de emigranți vor lovi...

Șeful Antiterorismului din SRI până săptămâna trecută: „Valurile de emigranți vor lovi și România. E România pregătită să primească 500.000 de musulmani?”

DISTRIBUIŢI

Iată că ceea ce spunea nu demult fostul luptător din Legiunea străină în patru războaie, Cătălin Ioan Berenghi  e confirmat oficial: refugiații vin și peste noi!

Penultima zi #FFIR 2017 a inceput cu un documentar despre istoria ISIS, urmat de panel-ul Globalizarea terorismului, sustinut de generalul de brigada (r) Sorin Gabriel Cozma, fostul sef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI – Serviciul Român de Informații, si Lavinia Vatafu, expert SRI. Printre cei peste 100 de spectatori din Cinematograful Amza Pellea Rasnov, s-a aflat si dl Augustin Lazar, procurorul-general al Romaniei, scrie pe pagina de Facebook a Festivalului.

Mai jos, cateva dintre principalele teme discutate si puncte de vedere exprimate, citate pe pagina oficială de Facebook a festivalului.

Despre Romania si amenintarea terorista
“Nu putem spune ca Romania nu este afectata de terorism. Mor cetateni romani in atentate, arestam suspecti de terorism in Romania, nu ne putem plasa intr-o pozitie de neutralitate.”

“Nu putem vorbi in Romania de un fenomen al radicalizarii cetatenilor romani. Dar exista acest proces si e pe un trend de crestere. Nu alarmant, dar de luat in seama.”

“Romania e una dintre foarte putinele, tari europene care nu are cetateni inregimentati in teatrele jihadiste din Siria si Irak alaturi de DAESH. E bine!”

“Aud oameni la televizor care spun ca nu exista cooperare intre organismele statului in privinta anti-terorismului. Ma intreb de unde stiu ei cum cooperam. In fapt, cooperam foarte bine, aspect care a condus la intreprinderea unor masuri de prevenire mediatizate, inclusiv arestari.

“Am contribuit la arestarea unui suspect de terorism in afara tarii, pe un aeroport din Germania. A fost dat si comunicat de presa in acest sens”.
Sorin Gabriel Cozma

Despre Romania si imigranti
“Valurile de emigranti vor lovi si Romania. E Romania pregatita sa primeasca 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au patimit foarte mult in tarile lor. Vom fi sau nu pregatiti? Va trebui sa dam un raspuns la problema aceasta. Avem o lipsa de forta munca acuta. Istoric, Romania nu s-a mai confruntat cu asemenea pregatita. Suntem pregatiti sa facem switch-ul?”
Sorin Gabriel Cozma

Despre lupta anti-tero si nevoile sale
“Terorismul e principala amenintare asimetrica din Europa zilelor noastre.

“Problema nu e ca nu avem solutii de lupta antitero, avem nevoie si de o legislatie care sa sustina aceste eforturi. Si aici ma refer mai ales la resursa juridica. Daca si resursa juridica ne va ajuta, putem schimba, diminua trendul atentatelor teroriste. Desi ne-am miscat greu in Europa, e multa birocratie, avem totusi un trend in crestere din punct de vedere a gasirii solutiilor juridice care sa ne ajute. Si nu vorbesc sub nici o forma de legislatie care sa restranga libertatile fundamentele, drepturile omului”.
Sorin Gabriel Cozma

Intrebare din public daca s-a intamplat vreodata ca factorul politic sa nu ia in considerare informarile SRI
“As vrea, in prealabil, sa reamintesc ca SRI are ca prima sarcina sa ofere decidentului politic sau militar informatii pe baza carora acesta sa ia decizii. Prin urmare, eu nu pot spune ca decidentul politic ia sau nu o decizie buna. Decizia ii apartine decidentului politic. Nu e menirea unui serviciu sa caracterizeze intr-un fel sau altul decizia politica. Desigur ca ne-am dori o reactie mai rapida la informarile noastre. Factorul politic ia in considerare ceea ce crede necesar din informarile SRI”
Sorin Gabriel Cozma

Intrebare din public pe tema oportunitatii construirii unei mari moschei in Romania
“Daca factorul politic considera ca are nevoie de informatii pe subiectul construirii moscheii, le vom oferi. Greu de spus daca e bine sau e rau sa se construiasca o mare moschee in Bucuresti. Factorul politic, el trebuie sa adune toate informatiile necesare unei decizii. Nu exista bine sau rau. Un lucru poate fi de bine acum, de rau peste 10 ani. Stiti ca noi construim o biserica ortodoxa in Turcia? V-ati gandit si la riscul refuzului de a construi o moschee?”
Sorin Gabriel Cozma

Considerati mineriadele din anii ’90 atentate teroriste? (Intrebare de la Stejarel Olaru)
“Nu e o intrebare la care sa raspund. Poate dl procuror Lazar… SRI-ul nu e law enforcement, nu se ocupa de incadrarea la lege. Noi dam toate informatiile si procurorii incadreaza in lege”
Sorin Gabriel Cozma

Comentariu din public al dlui Augustin Lazar: “Raspunsul e corect. Exista un dosar pe rol. Raspunsul ni-l va da instanta in cativa ani.”

Cum am putea initia un program de de-radicalizare care sa nu lezeze drepturile omului? (Intrebare de la dl Augustin Lazar)
“Nu este problema SRI-ului de-radicalizarea. Nu cred ca Romania are nevoie de un asemenea program in prezent sau pe termen mediu. Si spun asta avand in vedere numarul foarte mic al cetatenilor romani crestini convertiti la islam si radicalizati sau musulmani si radicalizati. ”
Sorin Gabriel Cozma

“Convertirea la Islam si radicalizarea cetatenilor romani nu este un fenomen nici macar in inchisori?” (Intrebare din public)

“Nu, nu este un fenomen nici inchisori. E adevarat, exista cetateni romani care se convertesc la religia islamica in inchisori, fara a fi identificate cazuri de radicalizare. Situatia este foarte atent monitorizata de toate autoritatile responsabile pentru a intreprinde masuri preventive si a nu ajunge sa vorbim de un fenomen.”
Expert SRI

Citește și Luptătorul cu mega-moscheea Cătălin Berenghi a transformat procesul de la CAB într-unul colectiv; doar 952 de musulmani trăiesc în Sectorul 1

“In afara de DAESH, exista alte amenintari teroriste in Romania?” (Intrebare din public)
Tara noastra nu se confrunta cu amenintari teroriste directe si explicite, insa este adevarat ca ne uitam cu atentie si la alte amenintari venite din partea altor grupari teroriste, in afara de DAESH. Avem ca reper vorbind de grupari teroriste, pe cele listate de UE si SUA, in present fiind dezbateri la nivel european privind delistarea unor grupari teroriste, insa atata timp cat aceste organizatii sunt listate, suntem obligati sa monitorizam orice tip de manifestare ale acestora pe teritoriul national.
Expert SRI

Foto: https://www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.