Acasă Economic-Financiar BNR s-a speriat de Bitcoin

BNR s-a speriat de Bitcoin

DISTRIBUIȚI

Văzând amploarea pe care moneda virtuală Bitcoin o ia în România, BNR a trimis un comunicat presei. De pe site-ul oficial al bitcoin aflăm că „Bitcoin reprezintă o rețea inovatoare de efectuare a plăților și o nouă monedă. Bitcoin foloseşte tehnologia peer-to-peer pentru a opera fără vreo autoritate centrală sau bancă; administrarea tranzacţiilor şi emiterea de bitcoini se face în mod colectiv, de către reţea. Bitcoin este opensource; proiectul este public, nimeni nu deţine sau controlează Bitcoin şi oricine poate contribui. Prin multiplele sale proprietăţi unice, Bitcoin permite lucruri ce nu pot fi făcute de către vreun sistem de plăți precedent.” . În România deja moneda virtuală se găsește în peste 800 de locații, existând și ATM-uri pentru bitcoin.

BNR simțind „amenințarea” a comunicat „moneda virtuală, precum Bitcoin, nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal.” Sigur că nu e obligatorie dar nici nu e interzisă, citim noi printre rândurile comunicatului.
„Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr.127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronică.

Conform BNR, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. Banca Națională a României precizează că monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.