Acasă Economic-Financiar Deși aveam deficit 4,1%, PSD a mărit de câteva ori salariile din...

Deși aveam deficit 4,1%, PSD a mărit de câteva ori salariile din administrația locală; profesorii, medicii și asistenții nu mai încap

DISTRIBUIȚI

Potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, în trimestrul doi din 2017, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier.

Acesta este cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, datele fiind calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010). După România, urmează Marea Britanie cu 3,4%, Franţa cu 2,8%, Portugalia – 1,6%, Slovacia – 1,4%, Austria şi Polonia – 1,2%.

Media deficitului bugetar al celor 28 de state ale UE a crescut la 1,3% faţă de 1,1% înregistrat în primul trimestru al acestui an.

Tratatul de la Maastricht prevede că ținta de deficit care nu poate fi depășită este de 3% pe care Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat că o va respecta, altfel România riscă să intre în procedura de deficit excesiv, de care ar fi trasă la răspundere anul viitor. Pentru a nu plăti penalizări, anul viitor, România va trebui să corecteze deficitul excesiv, amenda fiind de 0.2% din PIB, aproximativ 1,66 miliarde lei (370 milioane de Euro). Cum mediul privat o duce din ce în ce mai greu și încasările la buget nu pot crește fulminant, singura soluție a Guvernului va fi ca în 2009 când deficitul anului precedent fusese de 5,2%, să taie salariile bugetarilor pe o durată limitată. Astfel că oricât ar striga sindicatele, toate taxele vor trece în sarcina angajatului, aceasta fiind de fapt o tăiere din salariile bugetarilor cu 21%. Politicienilor încă el convine, că ei au de unde să dea: au salarii de mii de Euro lunar pentru funcțiile ocupate politic. Profesorii, medicii și asistenții vor suporta, în cel mai bun caz, cei 21% din mărirea preconizată de 25% de la 1 ianuarie 2018.

Bugetul general consolidat pe primele opt luni ale acestui an are un deficit de 6,5 miliarde lei, fiind dublu față de ianuarie-august 2016, creşterea cheltuielilor, în special salariile bugetarilor fiind mai mare decât avansul încasărilor conform statisticilor din septembrie ale Ministerului de finanțe.

Citește și: Restaurație: PSD-ALDE ar vrea să renunțe la modernizarea ANAF prin RAMP iar deputatul infractor Borza cere pedepse de 20 de ani pentru mediul privat

1 COMENTARIU

  1. Faceti atata tapaj de deficitul asta !!! Cel putin astia au marit salariile nu au furat ca pdl-istii lui base. Apropo, deficitul este pe trim 2, Sa vedem cat o fi pe tot anul dar si daca depaseste cu ccateva procente 3 % nu cred ca este mare lucru. Partea proasta este ca au taiat de la investitii, desi si aici este interpretabil pt ca la noi de acolo se fura. Acum se va fura mai putin !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.