Acasă Economic-Financiar IGSU a încercat să dea 210 milioane de EURO firmei Deltamed, apropiată...

IGSU a încercat să dea 210 milioane de EURO firmei Deltamed, apropiată lui Arafat. Licitația a fost anulată

DISTRIBUIȚI

Deja faptul că între Deltamed și Raed Arafat este o legătură prea strânsă a fost stabilit de judecătorii Curții de Apel Cluj anul trecut. Fără frică de vreo autoritate a statului care nu l-a deranjat niciodată pe „de neînlocuitul” Arafat, IGSU aflat chiar în coordonarea acestuia a anunțat o licitație pentru 4200 de ambulanțe în următorii patru ani. În caietul de sarcini pentru două loturi în valoare de 210 milioane de EURO s-a introdus în mod restrictiv un criteriu de departajare, ambulanțele să fie prevăzute cu defibrilatorul Corpuls C3, produs în Germania și care este distribuit exclusiv în România de o singură companie, Deltamed. După ce jurnaliștii de la Libertatea au scris săptămâna trecută despre această licitație suspectă, o firmă românească a contestat procedura și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis să o anuleze.

În urmă cu un an, judecătorii Curții de Apel Cluj au stabilit definitiv că jurnalistul Liviu Alexa care a dezvăluit legătura lui Arafat cu Deltamed a fost corect, „faptele prezentate in articol s-au dovedit că au o bază factuală suficientă”, după cum au constatat magistrații.
În motivare, judecătorii au centralizat sumele amețitoare obținute de la statul român de Deltamed prin semnăturile lui Arafat:
„Astfel, din probele administrate in cauză, respectiv interogatoriul reclamantului, inscrisuri, informații furnizate de Ministerul Sănătăți si Ministerul de Interne s-a dovedit că SC Deltamed, al cărei administrator este Dan Vasile Gorgan a avut o indelungată  relație de afaceri  cu  Fundația pentru SMURD,  SC Deltamed furnizând fundației echipamente medicale iar achizițiile au fost in valoarea de circa 2 milioane lei, după cum a recunoscut reclamantul la interogatoriu ( f. 8, răspunsul la intrebarea 8).

Din adresele intocmite de Ministerul Sănatății rezultă că in anul 2007 s-a incheiat un acord cadrul intre Minister  si Deltamed pentru achiziția de  autospeciale si ambulanțe, in baza căruia Deltamed a furnizat un procent de 3,39% din totalul contractelor ofertate de Minister pentru aceste produse, cu o pondere valorică de 8.94% din totalul sumelor achitate de Minister pentru aceste produse, respectiv  suma de 126.663.000 lei.

In 2008 s-a incheiat un contract cadru pe un an, in baza căruia s-au furnizat aceleaşi produse intr-un procent de 12,05% din totalul achiziționat de Minister, cu o pondere valorică de 1,81%, respectiv 299.373.000 lei, iar in  2010 s-a incheiat un contract cadru  care expiră in 15.05.2015, in baza căruia  Deltamed a furnizat un procent de 43,44% din totalul de ambulanțe și autospeciale achiziționate de Minister, cu o pondere valorică de 40,01 % și o valoare de 188.777.341 de lei (f. 276)

Din adresa de la fila 178 dosar, emisă de asemenea de Ministerul Sănătăţii, in anul 2007 Deltamed a fost desemnată câştigătoare de 1 din 8 licitaţii, in anul 2008 la două din totalul de 7 licitaţii, in anul 2010 la două din 5 licitaţii, că in afara acestor licitaţii câştigate D. nu a mai participat la alte licitaţii.

Din cuprinsul aceleiaşi adrese rezultă că preşedintele comisiei de intocmire a documentaţiei de atribuire pentru achiziţia de ambulante in anul 2007 şi 2008 a fost reclamantul, Dr. Raed Arafat.”. Pe larg, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.