Acasă Economic-Financiar Ioan Niculae a luat 8 ha, in Baneasa, cu 86 de centi/mp

Ioan Niculae a luat 8 ha, in Baneasa, cu 86 de centi/mp

DISTRIBUIȚI

Cele cateva luni in care magnatul Ion Niculae (alias InterAgro, Asirom si rafinariile Astra) a fost si stapanul destinelor Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- s-au dovedit o catastrofa pentru societatea revenita in prezent la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Chiar de la sosirea in societate, Ioan Niculae si-a instalat oamenii de incredere in posturi-cheie: Gheorghe Ionescu, adus presedinte al Consiliului de Administratie, si Ion Botis (consilier al lui Niculae la InterAgro) – director general adjunct al societatii. La pierderile imense suferite de societate, prin scaderea vanzarilor si incheierea de contracte de distributie in defavoarea societatii s-a adaugat, recent, in catastiful MAAP, o frauda de proportii: -cedarea-, cu numai 1,8 miliarde de lei, a unui teren de opt hectare pe malul lacului Baneasa, teren care valoreaza pe piata circa 1.000 miliarde de lei. Terenul reprezinta aport al SNTR la capitalul societatii Dragon Medical Complex SA, societate la care SNTR detinea impreuna cu BTT SA mai mult de 90% din societate. Pana la momentul in care Ion Botis a intocmit, cu o zi inainte de a fi dat afara de la SNTR, un act neinregistrat la societate, prin care Tutunul Romanesc a cedat dreptul de participare la majorarea capitalului social al Dragon Medical in favoarea cetateanului… Ion Niculae, care s-a improprietarit astfel cu opt hectare cu vedere la lacul Baneasa, la un pret de circa 0,85 de dolari metrul patrat.

Cesiune pe la spate

La data de 15 noiembrie 2000, Adunarea Generala a Actionarilor SC Dragon Medical Complex SA a decis majorarea capitalului social al societatii prin aport in numerar, principalul actionar al societatii, SNTR, urmand sa contribuie cu suma de 1,86 miliarde de lei. Din documentele aflate in posesia noastra reiese ca, la data de 16 noiembrie, SNTR, -reprezentata legal de Danut Marcel Cornea – director general-, a cesionat dreptul de a participa la majorarea capitalului social catre magnatul Ioan Niculae. Motivatia, potrivit actului de cesiune, era -imposibilitatea SNTR de a participa in termen de 10 zile la majorarea capitalului social-. Ce este nefiresc la acest act este ca nu poarta numar de inregistrare al societatii si nici vreo mentiune ca acest document ar fi fost aprobat de AGA SNTR, asa cum cere expres Legea 31/1990. De altfel, Danut Marcel Cornea, fostul director general, ne-a declarat ca are cunostinta despre aceasta hartie de cesiune, dar ca semnatura de pe ea nu ii apartine, fiind a directorului general adjunct de atunci, Ion Botis. -Aceasta hartie a fost emisa in secret, fara stirea mea. Asa cum bine ati remarcat, nici macar nu are numar de la registratura societatii si nici nu a fost avizata de AGA. Pot sa va spun chiar ca nu s-a stiut de ea nici macar in Consiliul de Administratie-, ne-a declarat Danut Cornea.

Cum a fost fraudat SNTR

Pana la aceasta majorare, principalii actionari erau SNTR si SC BTT SA, cu mai mult de 90% din actiuni. Prin majorarea de capital, Ioan Niculae a devenit posesorul a mai mult de 82% din actiunile societatii Dragon Medical, nici BTT, reprezentat de celebrul Valentin Vaclea (fost director in FPS, actualmente arestat), neexprimandu-si dreptul de preemptiune la majorarea capitalului social. Afacerea a fost oficializata prin prezenta la AGA Dragon Medical a lui Radu Mateescu, director general al SNTR, pentru doar doua saptamani si, spun fostii colegi, om de paie al lui Ion Niculae. S-ar putea pune intrebarea de ce atata tevatura pentru majorarea cu 1,86 miliarde de lei a capitalului social al unei societati de care oricum nu s-a prea auzit. In realitate insa, miza este imensa! Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- a intrat initial in societate cu aport in natura – un teren de opt hectare, plasat nici mai mult, nici mai putin decat pe malul lacului Baneasa, terenul din zona valorand 400-450 de dolari metrul patrat, valoarea acestuia fiind deci de circa 1.000 miliarde de lei, rata rentabilitatii -investitiei- lui Ion Niculae fiind de aproape 600 la 1.

Surse din Ministerul Agriculturii, care doresc sa-si pastreze anonimatul, ne-au confirmat spusele lui Danut Marcel Cornea despre existenta mai multor plangeri penale fata de aceasta operatiune, adresate atat generalului de brigada Sandu Florin, seful Inspectoratului General de Politie, cat si lui Joita Tanase, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, in care se mentioneaza: -Toata ?çoperatiunea?ê a fost rodul masinatiunilor acestui personaj (n.r. Ion Botis) si a lui Ionescu Gheorghe (n.r. fost director executiv al FPS in vremea lui Sorin Dimitriu), reprezentant InterAgro – fost presedinte al Consiliului de Administratie al SN Tutunul Romanesc SA, care l-a numit pe Botis Ion director general adjunct, cu un salariu de 55 milioane de lei, la care se adauga o indemnizatie de conducere de 35% (…) prin care s-a creat posibilitatea fraudarii patrimoniului SNTR in beneficiul unor persoane fizice, toate acestea cu participarea unor functionari, inclusiv din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei-.

In urma operatiunii, Ion Botis, despre care gurile rele spun ca ar fi ceva nas sau cumatru cu Ioan Niculae, a fost numit, la data de 4 ianuarie 2001, membru in Consiliul de Administratie al SC Dragon Medical Complex SA, presedinte fiind reales Valentin Vaclea, recompensat si el, probabil pentru lipsa de interes a BTT vizavi de fraudarea si a patrimoniului acestei companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.