Acasă Economic-Financiar JTI acuza autoritatile de incalcarea concurentei si incurajarea contrabandei

JTI acuza autoritatile de incalcarea concurentei si incurajarea contrabandei

DISTRIBUIȚI

Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, a declarat, dupa o intalnire a producatorilor de tigarete cu vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, ca majorarea accizelor la tigarete conform proiectului de modificare a Codului fiscal va conduce la dublarea contrabandei.

Melescanu a discutat cu producatorii propunerile Ministerului Finantelor Publice, incluse in proiectul de lege aprobat saptamana trecuta de guvern privind modificarea Codului fiscal. Actul normativ stabileste ca acciza pentru tigarete va fi de cel putin 95% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima.

Potrivit parlamentarului liberal, discutiile s-au referit si la impactul pe care l-ar avea discutarea in parlament a unor masuri fiscale in ceea ce priveste admiterea Romaniei in UE: -Nu exista un impact negativ in cazul adoptarii acestor masuri. Este pur si simplu o devansare a calendarului si o decizie pe care guvernul roman a luat-o. Se aplica inainte, pe un calendar accelerat si pun accent mai mare pe acciza aceasta fixa-, a spus, la finalul dezbaterilor, vicepresedintele Senatului.

Nivelul de 95% din acciza pentru cea mai vanduta categorie ar -distorsiona serios piata tigaretelor din Romania. Aceasta noua acciza ar veni in contradictie cu articolul 9 din Legea concurentei. Ar fi o interventie a autoritatilor centrale, care ar fi de natura sa distorsioneze concurenta din Romania-, a spus oficialul JTI Romania.

Nu exista angajament

Potrivit aprecierilor sale, introducerea accizei minime nu face parte din calendarul de aderare si nu reprezinta un angajament luat de Romania in vederea aderarii.

-Nu ne cere nimeni sa luam o astfel de masura intr-un ritm atat de accelerat. Exista o directiva care spune ca statele membre pot sa ia o astfel de masura, dar nu sunt obligate. Exista state care nu au deloc acciza minima in UE: Marea Britanie, Danemarca, tarile baltice. Exista tari care au acciza minima de 100%, gen Suedia sau Cehia. Exista tari care au acciza minima de 65%, cum este Grecia-, a mai afirmat Lazar.

Un al doilea motiv pentru care reprezentantii producatorilor de tigarete contesta introducerea accizei minime este acela ca ar favoriza companiile puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine. Preturile acestora din urma ar trebui sa creasca atat de mult incat, potrivit reprezentantilor industriei tigaretelor, nu le-ar mai putea cumpara nimeni.

Un alt argument adus la intalnirea cu Melescanu a fost acela ca modificarile aduse la Codul fiscal in acest domeniu ar conduce la dublarea pericolului contrabandei.

-De anul trecut, de cand s-a introdus acciza minima de 67%, ulterior a crescut la 90%, acum ar urma sa creasca la 95%, contrabanda cu tigarete ieftine a devenit un fenomen. Deja se ridica la 10% din piata si este contrabanda cu tigarete ieftine, avand in vedere puterea de cumparare a romanilor-, a mai afirmat Lazar.

Calcule gresite

Potrivit unor estimari invocate de directorul JTI Romania, contrabanda cu tigari va creste cu inca 10% ca urmare a adoptarii unei astfel de masuri, intrucat cererea de tigarete este una inelastica: -Consumul de tigarete este inelastic. Ceea ce se pierde in consumul legal se castiga in consumul ilegal. Sunt studii care demonstreaza acest lucru. Domnul Cucu, seful Garzii Financiare, declara de curand ca cel mai mare aliat al contrabandistilor este consumatorul roman care nu-si mai poate permite sa cumpere tigarete la pret legal. Domnul Bodu declara ca aceasta contrabanda cu tigarete ieftine este o mare problema. Noi o estimam la peste 10% din piata si exista riscul de a se dubla-.

Reprezentantii companiilor din industria tutunului se vor intalni si cu presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian.

Proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal va fi dezbatut de parlament si este prevazut sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.