Home Economic-Financiar Lucian Croitoru: Se impune raționalizarea cheltuielilor guvernamentale

Lucian Croitoru: Se impune raționalizarea cheltuielilor guvernamentale

DISTRIBUIŢI

Soluția viabilă pentru menținerea la niveluri corecte a deficitului bugetar este raționalizarea cheltuielilor guvernamentale, a declarat joi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), la o conferință la Academia de Studii Economice.

Croitoru a precizat că această raționalizare nu înseamnă o tăiere a cheltuielilor, ci o creștere mai înceată a cheltuielilor cu transferurile (cea mai mare cheltuială de acest tip este cea cu pensiile) comparativ cu ritmul de creștere a cheltuielilor cu investițiile.

Acest lucru ar avea ca efect sporirea economisirii guvernamentale, reducerea deficitului bugetului asigurărilor sociale și, astfel, a datoriei publice, precum și creșterea productivității în sectorul privat.

‘Nu orice reducere a deficitului bugetar este dezirabilă’, a afirmat Croitoru, care a adăugat că, atât timp cât creșterea impozitelor este principala soluție pentru controlarea deficitului bugetar, economia informală va continua să expandeze, iar problemele fiscale vor fi în continuare agravate.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că ar trebui eliminat din societatea românească mitul că Stânga crește cheltuielile sociale, deoarece același lucru îl fac și partidele de Dreapta.

‘Este o competiție politică’, a spus Croitoru, amintind, în acest sens, și introducerea cotei unice de 16%, în 2005, după ce inițial s-a luat în calcul un nivel de 24%, iar competiția politică a dus nivelul cotei unice mai jos.

‘Nici Stânga și nici Dreapta nu pot garanta că beneficiile sociale și datoriile publice pot fi menținute în limite sustenabile. Limitarea prin Constituție a ponderii datoriilor publice în PIB nu este o garanție a sustenabilității, dar trebuie încercată’, a apreciat consilierul guvernatorului BNR.

Ținta de deficit bugetar stabilită de autoritățile de la București pentru 2014 este de 2,2% din PIB. După primele nouă luni din acest an, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 0,06% din Produsul intern brut (PIB).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.