Acasă Economic-Financiar Patronatele cer prudență în creșterea salariului minim

Patronatele cer prudență în creșterea salariului minim

DISTRIBUIȚI

Scriam în urmă cu o săptămână cum anunțul că nu va crește salariul minim a anulat previzele date unor muncitori. Detalii AICI.

Astăzi un avertisment sever a sosit de la Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) care are ca obiectiv dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv, bazat pe un context social stabil astfel încât să fie asigurată o creștere economică  sustenabilă.
 
Competitivitatea pe termen lung a României depinde de un set de factori cum sunt contextul european și regional, stabilitatea macroeconomică, calitatea infrastructurii, nivelul calificării forței de muncă, stabilitatea legislativă, performanța administrației publice, nivelul taxelor și impozitelor etc. La rândul său, costul forței de muncă (nivelul de salarizare și de impozitare) are un rol semnificativ în creșterea competitivității economice. Prin urmare, Guvernul și Parlamentul trebuie să analizeze cu multă atenție această ecuație complexă și să ajusteze prudent și echilibrat elementele care intră în componența ei.
 
Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că luarea unor măsuri care vizează nivelul de salarizare trebuie însoțite de un studiu de impact care să ia în considerare atât efectul direct în veniturile salariaților cât și implicațiile profunde în generarea de locuri de muncă, evoluția veniturilor bugetare și atragerea investițiilor. O astfel de analiză trebuie să cântărească atent legătura dintre productivitatea muncii și nivelul de salarizare și impozitare al acesteia.
 
În acest context, majorarea salariului minim poate fi avută în vedere în cadrul mai larg al evoluției pieței muncii din România și al legislației din domeniu. Însă, în lipsa unei viziuni care ia în considerare toți acești factori, o majorare a salariului minim pe fondul unor potențiale modificări ale legislației, împreună cu menținerea unui nivel ridicat de taxare a muncii la angajatori va avea consecințe grave asupra creșterii economice.
 
Coaliția pentru Dezvoltarea României este pregătită să susțină toate măsurile economice pe care Guvernul și Parlamentul le vor lua în considerare dacă, prin studii de impact, acestea se vor dovedi un motor de susținere a creșterii economice și este pregătită să contribuie la elaborarea acestor studii.

Despre Coaliţia pentru Dezvoltarea României
Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită pe baza unui acord de colaborare prin participarea colectivă a  membrilor săi, care contribuie voluntar cu resurse și expertiză pentru formularea de politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Scopul Coaliţiei este de a crea un sistem de referință realist și coerent pentru Guvern și alte instituţii publice, pe teme economice și de bună guvernanță în România.
Coordonarea Coaliţiei
Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un Consiliu Director format din Președinţii și Vice-președinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei Americane de Comerț în România, (AmCham), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.