Acasă Economic-Financiar Primele titluri de stat vor fi tranzactionate pe Bursa in decembrie

Primele titluri de stat vor fi tranzactionate pe Bursa in decembrie

DISTRIBUIȚI

-O emisiune-pilot cu titluri de stat la Bursa de Valori va fi posibila in luna decembrie 2001-, a declarat Septimiu Stoica, vicepresedintele BVB. In aceasta perioada, reprezentantii CNVM si ai Ministerului Finantelor poarta discutii tehnice asupra unui regulament unitar de tranzactionare pentru astfel de instrumente.

In cadrul conferintei -Piata de capital-, organizata de FinMedia, Septimiu Stoica a descris modalitatile de tranzactionare a instrumentelor cu venit fix (printre care si titlurile de stat a caror maturitate depaseste un an) prin sistemul BVB. -Vom lansa o adevarata cruciada, pentru a convinge populatia de eficienta tranzactionarii titlurilor de stat prin intermediul Bursei de Valori-, a afirmat Stoica, adaugand ca, -daca realizam o matrice a criteriilor de solvabilitate (cu termenele de maturitate, credibilitatea emitentilor, nivelul dobanzilor etc.), ajungem la concluzia ca aceste operatiuni se vor bucura de un real succes-. Oricum, -in Romania e o foame acuta de titluri de stat!-.

In contrapartida, incercand sa tempereze -entuziasmul declarativ- al lui Septimiu Stoica, a intervenit Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: -Datorita riscului sistemic pe care-l comporta, vom privi cu alti ochi aceste tranzactionari; in plus, dobanzile vor continua sa scada (inclusiv la titlurile de stat), deci marja de castig va fi tot mai ingusta, ceea ce va determina un interes scazut al investitorilor. Discursul acesta prudential nu este doar al Bancii Nationale, ci si al Ministerului Finantelor!-.

Deocamdata, operatiunile de tranzactionare cu titluri de stat nu se realizeaza decat prin intermediul bancilor comerciale. O varianta analizata in perioada in care Septimiu Stoica era presedinte al Rasdaq a fost derularea acestor operatiuni si pe piata extrabursiera Rasdaq, dar -s-au facut auzite mai multe voci care au pledat pentru Bursa de Valori-, precizeaza Septimiu Stoica. El afirma ca -nu este vorba despre vreo discriminare, ci a fost pur si simplu o mai intensa preocupare din partea institutiilor Bursei pentru aceasta oportunitate-. Este de asteptat ca -dinamizarea acestei piete noi sa aiba ca efect reducerea costurilor la imprumuturile guvernamentale, precum si finantarea intr-o maniera neinflationista a bugetului de stat-, a conchis vicepresedintele BVB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.