Acasă Economic-Financiar Rafinaria Astra a fost suspendata la Bursa

Rafinaria Astra a fost suspendata la Bursa

DISTRIBUIȚI

De parca nu ar fi avut destule probleme cu sindicalistii care de doua zile blocheaza drumurile din Ploiesti, in semn de protest fata de salariile neplatite si perspectiva concedierii, asupra omului de afaceri Ioan Niculae, actionarul majoritar al Rafinariei Astra Romana, s-a abatut, mai nou, si o sanctiune de natura bursiera.

Pentru ca au aparut suspiciuni in legatura cu situatia financiara exacta a rafinariei, tranzactionarea actiunilor ei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost suspendata de catre conducerea institutiei, pana la clarificarea situatiei.

Directorul general al institutiei, dl Stere Farmache, a dat dovada de o promptitudine rar intalnita, dupa ce in presa au aparut informatii referitoare la situatia datoriilor rafinariei, a stocurilor si a procesului de productie. In consecinta, el a decis ca tranzactionarea societatii ploiestene sa fie reluata dupa ce actionarul majoritar va raspunde in scris solicitarii BVB de a lamuri situatia financiara.

-In presa centrala au aparut cateva articole referitoare la activitatile companiei Astra, continand informatii pe care, potrivit regulamentelor, noi le consideram zvonuri, drept pentru care am solicitat societatii in cauza sa clarifice aspectele semnalate. Acum suntem in asteptarea unui raspuns de la Astra si vom anunta printr-un comunicat imediat ce ne va parveni. Informatiile cerute de noi se refera la situatia economica generala a Astrei, situatia datoriilor, nivelul stocurilor etc. – informatii care, de fapt, erau dezbatute in presa-, ne-a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

In general, informatiile vehiculate de presa s-au axat pe datoriile imense pe care rafinaria le are pentru titeiul livrat de catre SNP PETROM. Potrivit declaratiilor facute de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente PETROM, dl Liviu Luca, Rafinaria Astra Romana ar avea catre SNP debite neonorate de aproximativ 1.000 miliarde de lei. -Ioan Niculae este dator vandut, avand de platit in jur de 1.000 miliarde catre PETROM, pe care nu stiu cum o sa le achite-, a rabufnit liderul sindical dupa meciul de fotbal Petrolul-Astra.

De altfel, Consiliul de Administratie al SNP a hotarat recent reluarea furnizarii de titei catre rafinaria ploiesteana, insa impunand niste conditii dure. Astfel, in momentul semnarii contractului, Ioan Niculae va trebui sa achite 100 miliarde de lei din datoria restanta. Totodata, pana la finele lunii in curs, Niculae va trebui sa aduca din import 20.000 de tone de titei Brent, care sa fie prelucrate in rafinariile PETROM.

Nu numai oficialii BVB si cei ai SNP PETROM si-au pus probleme in legatura cu situatia economica a Rafinariei Astra Romana, ci chiar si angajatii acesteia din urma. Ieri dimineata, doi dintre acestia au intrat in greva foamei, in semn de protest fata de concedierile masive, care in opinia lor sunt nejustificate. Ludovica Lingurar si fiul ei, Ovidiu Paraschivoiu, considera ca, de la preluarea Astrei de catre grupul de firme InterAgro, din fabrica s-a furat masiv si nu s-a investit nici un leu.

Cei doi spun ca rafinaria nu ar fi trebuit sa acumuleze datorii catre SNP, avand in vedere ca in fiecare an a inregistrat profit. -Ar trebui ca in rafinarie sa vina o comisie de control care sa stabileasca ce s-a facut cu banii pe care Astra i-a castigat din vanzarea uleiurilor…-, considera grevista.

Cu toate ca am incercat, pe tot parcursul zilei de ieri, sa aflam punctul de vedere al dlui Ioan Niculae, domnia-sa nu a fost disponibil pana la inchiderea editiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.