Acasă Economic-Financiar Razboiul patronatelor ar trebui sa se incheie in aceasta saptamana

Razboiul patronatelor ar trebui sa se incheie in aceasta saptamana

DISTRIBUIȚI

Inca din anul 1999, asociatiile patronale si profesionale din Romania au fost invitate, de catre Uniunea Europeana a Patronatelor (UEP) si Organizatia Internationala a Patronatelor (OIP), sa se reuneasca intr-o Confederatie unica, reprezentativa la nivel national, care sa cuprinda toate organizatiile existente. Prin acel mesaj, UEP si-a anuntat intentia de a primi in randurile sale organizatia romaneasca astfel creata si chiar sa-i acorde sprijin (inclusiv financiar) pentru implementarea unor programe comune. Insa tocmai aceasta miza financiara (s-au oferit sume de ordinul zecilor de mii de dolari!) a generat o aprinsa controversa intre reprezentantii principalelor asociatii patronale romanesti: cine preia controlul?! Initiativa unificarii patronale, lansata in septembrie 1999 de catre CNIPMMR, CNPR, UNPR si AOAR, principalele organizatii patronale – la care s-au alaturat ulterior si o serie de asociatii profesionale -, a fost interpretata de catre UGIR-1903 si CONPIROM ca o -incercare de a acapara bugetul si functiile inalte promise de UE-. In ianuarie 2001 a luat fiinta Confederatia Patronatelor din Romania (CPR), formata de catre cei care lansasera aceasta initiativa (presedinte-fondator: Dan Voiculescu; presedinte-executiv: George Copos). Razboiul (declaratiilor si acuzatiilor reciproce) dintre cele doua -tabere- s-a intetit progresiv, atingand un punct de maxim cand, in luna iunie 2001, CPR a fost primita ca membru cu drepturi depline in Organizatia Internationala a Patronatelor (OIP), cu conditia ca in cel mai scurt timp sa incheie aliante sau cel putin o intelegere de principiu cu celelalte organizatii reprezentative.

Pentru a stinge definitiv acest conflict, reprezentantii CPR au desemnat o comisie de negociere (cu UGIR-1903, CONPIROM si celelalte organizatii nemembre), condusa de prim-vicepresedintele Ovidiu Nicolescu. Vineri, 13 iulie 2001, este data-limita pentru incheierea negocierilor, stabilita sub presiunea termenelor si a conditiilor de integrare anuntate de patronatul international.

Ori finantare, ori politizare

Conditia de baza impusa de OIP pentru acceptarea patronatului unic romanesc in randurile sale este, alaturi de -o reprezentativitate completa la nivel national-, depolitizarea. Cel putin la nivelul organelor de conducere, nici un membru al patronatelor integrate nu trebuie sa apartina vreunui partid politic. Aceasta este si principala tema a acuzatiilor reciproce pe care si le aduc reprezentantii celor doua tabere: apartenenta politica, obedienta fata de fosta sau actuala putere, incapacitatea de a renunta la anumite convingeri etc. Coagularea patronala pare a fi un deziderat (aproape) imposibil de realizat, cat timp membrii acestora sunt divizati nu atat din cauza apartenentei la un partid sau altul, cat din cauza -culorilor- pe care le simpatizeaza. Politizarea in sine este condamnata de UEP (ca si de celelalte organzatii patronale internationale), dar cele doua parti ale miscarii patronale romanesti continua sa se afle in conflict, desi numai impreuna pot fructifica oportunitatea unei finantari europene. Mai pe romaneste (tradus), mesajul suna cat se poate de clar: -ori politizare, ori finantare!-

Pareri divergente

Radu Nicosevici, presedintele Federatiei Regionale Vest a IMM (membra a CPR), spune ca UGIR-1903 s-a bucurat de o puternica sustinere politica, atat din partea fostei, cat si a actualei puteri, datorita careia a reusit sa-si recupereze o buna parte din patrimoniul pierdut dupa instaurarea comunismului. -Mi-e greu sa cred ca va renunta la aceasta sustinere, chiar daca organizatiile patronale internationale o impun. In ceea ce ne priveste, inca din 1997 am infiintat o Alianta Strategica a asociatiilor de afaceri, tocmai cu scopul de a trece peste vanitatile fiecaruia, de a ne uni intr-o organizatie puternica, libera de ?çsustineri?ê politice. Pozitia UGIR-1903 a fost una democratica, in sensul ca, dupa parerea lor, ar trebui sa existe mai multe ?çumbrele?ê patronale. Iar daca cea nationala, pe care au cerut-o europenii, ar avea drept mot UGIR – desigur, alta ar fi fost situatia… O alta piatra de incercare a negocierilor pe care le vom demara este CONPIROM, care reprezinta mai mult patronatul societatilor mari, cu capital de stat. Dincolo de orgoliile pe care le alimenteaza acest statut, problema lor este ca intreprinzatorii privati (cei carora, prin definitie, miscarea patronala le apara interesele) nu sunt reprezentati decat in proportie de 30%. Dar, oricare ar fi impedimentele, important de retinut este ca noi suntem permanent deschisi dialogului-, afirma Radu Nicosevici.

Stelian Dorobantu, director general al UGIR-1903, recunoaste ca, la nivel national, este nevoie de un organism, purtator unic de interes, care sa reprezinte (toata) miscarea patronala si pentru a reprezenta Romania pe plan international. -CPR a venit tare din urma cu aceasta propunere de unificare, un fel de ?çveniti la noi, ca facem minuni?ê. Propunerea noastra este si va ramane aceea de a crea o alianta patronala pan-confederativa – nu o contopire – intre UGIR-1903, CPR, CONPIROM si celelalte asociatii. Dintre acestea, desigur, UGIR-1903 se detaseaza net, atat ca valoare patrimoniala, cat si ca management si reprezentativitate. Avand in vedere ca si pe plan intern mai avem inca destule probleme de rezolvat in comun (in special promulgarea Legii patronatelor), cred ca ne va veni tuturor mintea la cap. Iar daca se va pune problema (de)politizarii, va pot spune ca in prezent cine ne-a sustinut, intr-adevar, din punct de vedere politic nu mai este membru al UGIR-1903-, precizeaza Stelian Dorobantu.

Silviu Opris, presedintele CONPIROM, considera ca un patronat unic romanesc nu va fi posibil, -cel mult, putem constitui impreuna o alianta patronala, dar numai dupa aparitia Legii patronatelor si numai dupa negocieri serioase intre principalele organizatii. Nu stiu exact ce doresc cei de la CPR, care s-a format prin racolarea unor asociatii dispersate atat ca domenii de reprezentativitate, cat si teritorial. Initiativa lor a fost una de dezmembrare, nu de unificare patronala, iar despre depolitizare nici nu poate fi vorba, cata vreme unul dintre presedintii CPR este si presedinte de partid… Organizatiile internationale nu fac decat sa-si caute prozeliti, carora le ofera statuete si plachete jubiliare, in schimbul unor cotizatii de mii de dolari. Asa ca o unificare doar de dragul ?çintegrarii?ê nu ne-ar folosi la nimic. Noi asteptam sa se promulge Legea patronatelor, dupa care ramane de vazut daca va fi sau nu oportuna participarea la o astfel de alianta generala-.

Dan Straut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.