Acasă Economic-Financiar Salariul mediu pe economie a ajuns la 150 de dolari

Salariul mediu pe economie a ajuns la 150 de dolari

DISTRIBUIȚI

Un raport al Institutului National de Statistica arata ca, pentru a doua luna consecutiv, salariul mediu net pe economie a crescut in majoritatea domeniilor, ajungand insa doar la echivalentul a aproximativ 150 de dolari. Atfel, daca in luna martie salariile au inregistrat o crestere cu 4,2% fata de februarie, in aprilie veniturile salariale ale romanilor au fost cu 6,8% mai mari fata de luna martie. Potrivit statisticilor, salarul mediu net a fost in aprilie de 4.955.273 lei, fiind mai mare cu peste 300.000 de lei comparativ cu martie.

In continuare, romanii cu cele mai mari salarii raman cei care lucreaza in domeniul intermedierilor financiare (de exemplu, lucratorii din domeniul bancar sau brokeraj), cu un venit de 17.855.609 lei (cu 28,8% mai mult decat in martie), urmati de salariatii din transporturile aeriene, cu 10.790.272 lei. Pe urmatoarele locuri se afla cei din industria de prelucrare a titeiului si din industria tutunului, care castiga, in medie, cu un milion de lei mai putin decat salariatii din transporturi.

La polul opus, romanii cu cele mai mici salarii nete se dovedesc a fi cei care muncesc in industria prelucrarii lemnului si a produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei) cu 2.718.066 lei (+2,4%), in fabricarea articolelor de imbracaminte – cu un venit de 2.881.918 lei (+0,7%) sau in tabacirea si finisarea pieilor, care castiga putin peste trei milioane de lei.

Si daca salariul mediu net a crescut in majoritatea activitatilor din economie, nu acelasi lucru se poate spune despre invatamant si sanatate, unde salariile au scazut cu 0,6% si, respectiv, cu 0,5%.

Bogdan Panturu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.