Acasă Economic-Financiar Semnificatia hotararii irevocabile pe creditele în franci elvețieni de la Tribunalul Galati

Semnificatia hotararii irevocabile pe creditele în franci elvețieni de la Tribunalul Galati

DISTRIBUIȚI

O clienta a Volksbank, prima care obtine decizia irevocabila prin care creditul in franci elvetieni va fi convertit in lei la cursul de la data acordarii, plus 10%. Sentința de la T.Galați care obligă la conversia unui credit din franci în lei la cursul de la acordare a rămas definitivă si irevocabila.

Ieri Tribunalul Galati da o hotarare irevocabila pe denominare impotriva bancii Volksbank. Tribunalul Galați a respins ieri-13.11.2014 calea extraordinară de atac înaintată de Volksbank România într-un litigiu care vizează conversia în lei a unui credit în franci elvețieni. În 27 iunie, Tribunalul Galați obligase în recurs banca să converteasc creditul reclamantei din franci elvețieni în lei la cursul de la data acordării, la care să se adauge și o marjă de 10%. Dacă la data acordării cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, în prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adică dublu. Adăugarea marjei de 10% face ca conversia să se facă la un curs de sub 2 lei/franc, situație foarte avantajoasă pentru clientul băncii.

Instanța gălățeană a interpretat în favoarea clientului o clauză contractuală care spunea că banca poate (dar nu este obligată) converti automat în lei creditul, dacă cotația francului variază cu mai mult de 10% față de cea de la momentul acordării, clauză care n-a fost, însă, activată. De asemnea, instanța a dispus și eliminarea comisionului de risc din contract și rambursarea către reclamantă a 32.000 de lei.

O clienta din Galati a bancii Volksbank a devenit prima care obtine o decizie irevocabila prin care creditul ei in franci elvetieni va fi convertit in lei la cursul de la data acordarii, plus 10%.

„O victorie „, spune avocat COLTUC MARIUS celor cu credite in franci.

Sustinerile bancii

O decizie care nu va avea mare impact, sustin avocatii bancii, pentru ca se revine la cursul din 2008, dar si la dobanzile la lei practicate pe vremea aceea.

In urma hotararii Tribunalului din Galati, banca va fi nevoita sa accepte conversia in lei a creditului acordat in franci elvetieni in 2008, la cursul de la data acordarii plus o marja de 10%.

Avocatul Coltuc Marius spune ca decizia va putea fi invocata si in alte dosare similar.Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese

Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: „Eu nu cred ca va fi un precedent pentru ca este un precedent intr-un singur caz. Sunt alte hotarari pe care banca nu a facut o anume publicitate, Ialomita, Oradea si alte instante au respins o asemenea aplicare a contractului si dispozitiilor legale.”

Volksbank ar vrea convertirea creditelor în franci la un curs mai mic. Recent au apărut informații că banca cu capital majoritar austriac, scoasă la vânzare, ar dori să rezolve problema creditelor în franci elvețieni prin conversia acestora în lei la un curs de 2,5 lei/franc, sensibil mai mic decât cel curent, cu tot cu o reducere semnificativă de peste 30% a soldului creditelor, ceea ce ar duce la reducerea ratei lunare cu aproximativ 50%. Banca nu a dorit să comenteze această informație.

Al vostru, 
Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
Avocat specializat in dreptul consumatorului

Website: www.coltuc.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.