Acasă Fonduri Europene 300 milioane de euro pentru creșterea producției și a consumului de pește

300 milioane de euro pentru creșterea producției și a consumului de pește

DISTRIBUIȚI

Sectorul piscicol din România va beneficia, până în anul 2013, de 307 milioane de euro din fonduri publice nerambursabile, din care șase milioane de euro vor fi cheltuiți pentru încurajarea consumului de pește de către populație.
Pentru început, vor fi disponibile patru măsuri ale programului, respectiv finanțarea investițiilor la bordul navelor de pescuit, acordarea de compensații socio-economice pentru gestionarea flotei, finanțarea investițiilor în marketing și procesare și a celor în acvacultură. Finanțarea publică poate acoperi până la 60% din valoarea unui proiect, în cazul acestor măsuri.
Sumele alocate pentru acest an sunt de 49 de milioane de euro, au anunțat, vineri, într-o conferință de presă, reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).
"Există un foarte mare interes pentru proiecte de ferme piscicole care să realizeze producție intensivă și super-intensivă, pe suprafețe mici, având în vedere că terenurile sunt foarte scumpe. Există interes foarte mare și pentru sectorul de procesare", a declarat președintele ANPA, Gheorghe Ștefan.
Pentru cofinanțarea proiectelor, beneficiarii vor putea apela la programul Fermierul, iar pentru garantarea creditelor de la bănci, la Fondul de Garantare a Creditului Agricol.
Programul Operațional pentru Pescuit va fi implementat gradual, noi măsuri urmând să fie lansate în luna octombrie. Programul va include și finanțare pentru Delta Dunării.
ANPA își propune ca, până în 2013, la finalul Programului, producția internă de pește, dar și consumul, să se dubleze. "Vrem să ajungem la jumătate din consumul din UE, de circa 20 de kilograme pe cap de locuitor", a spus președintele ANPA. El a arătat că diversificarea și creșterea producției interne vor asigura un avans al consumului intern, alături de activitățile de promovare.
Viitoarele acțiuni de publicitate și reclamă vor urmări să schimbe comportamentul consumatorului, cu argumente legate de o alimentație sănătoasă, astfel încât acesta să cumpere în mod constant produse piscicole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.