Acasă Fonduri Europene Gradul de absorbție al fondurilor europene ar putea depăși 60 %

Gradul de absorbție al fondurilor europene ar putea depăși 60 %

DISTRIBUIȚI

Gradul de absorbție al fondurilor europene ar putea crește la peste 60 la sută, din 2008, după ce în 2007 gradul de absorbție a fost de aproximativ 21 la sută, potrivit unui raport al departamentului de cercetare al BCR.
"Primele rezultate publicate de către Ministerul Economiei și Finanțelor arată o creștere considerabilă a numărului de proiecte aprobate în cadrul celor șapte programe operaționale (249 de proiecte cu o valoare totală de 2,08 miliarde euro, din care 1,77 miliarde euro reprezintă fonduri europene). Interesul ridicat al investitorilor privați dar și al unor organisme de stat din domeniul educației și al administrației locale pentru finanțările europene este demn de luat în seamă, în condițiile în care se estimează că o absorbție bună a acestor fonduri ar putea genera o creștere economică adițională de 15-20 la sută în perioada 2007-2013", se arată în raport.
Fondurile europene alocate României în intervalul 2007-2013, inclusiv cele destinate agriculturii, sunt de aproximativ 30 de miliarde de euro, iar accentul principal este pus pe dezvoltarea rurală și regională, prin investiții în infrastructură.
"Considerăm că o absorbție bună a fondurilor europene este obiectivul major pentru următorii ani, fereastra de oportunitate pentru accesarea acestora fiind limitată în timp", consideră analiștii băncii.
Printre efectele macroeconomice benefice ale unor intrări consistente de fonduri europene, raportul enumeră limitarea presiunilor de depreciere a leului și menținerea monedei naționale într-un interval stabil, creșterea în continuare a lucrărilor de construcții pe seama investițiilor în infrastructură și un avans consistent al PIB-ului. Totodată, fondurile europene pot produce mutații majore și definitive în structura satului românesc, îndepartându-l de agricultura de subzistență și făcând posibilă o apropiere de o agricultură modernă și orientată spre piață.
"Printre potențialele efecte negative se numără continuarea procesului foarte accelerat de aliniere a salariilor la media europeană, cu pierderea în următorii ani a unui avantaj competitiv important al industriei românești. Apariția unor alternative economice în zona rurală va conduce la creșterea nivelului de trai și la întoarcerea unor români plecați în alte state din Uniunea Europeană", se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.