Acasă În Lume Băsescu cere intervenția OSCE în cazul presiunilor transnistrene asupra școlilor cu predare...

Băsescu cere intervenția OSCE în cazul presiunilor transnistrene asupra școlilor cu predare în limba română de dincolo de Nistru

DISTRIBUIȚI

Problema războiului surd dus de autoritățile separatiste de la Tiraspol împotriva școlilor cu predare în limba română de dincolo de Nistru, nu a rămas fără ecou la București. Abuzurile în crescendo ale liderilor transnistreni asupra Chișinăului și implicit a vorbitorilor de limbă română de dincolo de Nistru au stârnit, ieri, reacții și de la București pe fondul blocajului economic prin care Tiraspolul lucrează la închiderea acestor instituții de învățământ prin băgarea lor în incapacitate de plată a utilităților aferente funcționării. Președintele Traian Băsescu a făcut apel, ieri, la oficialii OSCE pentru a interveni în asigurării accesului tuturor elevilor la învățătură și la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu. Într-un comunicat de presă de la Cotroceni se subliniază că șeful statului a luat act "cu preocupare" de "presiunile administrative din partea autorităților separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse școlile în limba română aflate sub administrarea autorităților Republicii Moldova". Noul presiuni ale Tiraspolului vin după ce autoritățile transnistrene au blocat conturile Liceului „Lucian Blaga” ca urmare a neplății impozitelor impuse începând cu luna trecută. Noua măsură a venit pe fondul parafării la Vilnius a Acordului de asociere a R. Moldova cu UE. Situația este una duplicitară, din moment ce în prezent aceste școli plătesc impozite Chișinăului, fapt ce ar duce la dublare acestor taxe. Președintele liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, declara că aceste măsuri sunt menite pentru a presa profesorii de limbă română să renunțe la meserie. Practic, instrumentele transnistrenilor sunt unele economice, dar și de intimidare psihologică la adresa profesorilor din aceste școli.

Brush:  „Dreptul copiilor trebuie să fi pe primul loc”

?ê?£i șefa misiunii OSCE de la Chișinău, Jennifer Brush, a declarat pentru Europa Liberă că urmărește cu atenție tensiunile de peste Nistru. „Desigur, situația este una regretabilă pentru că vorbim, în primul rând, de copii. OSCE este o organizație care apără drepturile minorităților și dreptul copiilor să studieze în limba în care vor. Am realizat o cercetare amplă referitor la școlile cu predare în grafia latină din stânga Nistrului. Susținem concluziile la care a ajuns această cercetare și îndemnăm părțile să țină cont de acestea. Considerăm că recomandările din cercetare pot detensiona situația din regiune și contribui la stabilirea unui statut corect pentru acele școli. Dreptul copiilor trebuie să fi pe primul loc”, a spus oficialul OSCE. Deși avea pârghii mai multe pentru a media acest diferend, Ucraina nu a fost interesată de soluționarea problemei pe parcursul deținerii președinției rotative  OSCE, pașii spre compromis fiind aproape inexistenți. Cu toate acestea, președinția OSCE urmează să fie asigurată în 2014 de către Elveția și Serbia, state cu o experiență mai mare de mediere internațională. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției, Sonja Isella, declara în urmă cu câteva zile că Elveția este decisă să găsească soluții în dosarul transnistrean. „Elveția nu are un model care sa poată fi exportat în Transnistria. Fiecare context este unic, iar abordarea Elveției constă în faptul că trebuie găsită doar o soluție de durată în contextul local”, a declarat oficialul elvețian pentru moldova.org. Până la găsirea unei forme de presiune asupra Tiraspolului, este doar o chestiune de timp până când aceste școli vor fi închise controlat și definitiv.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.