Acasă În Lume CEDO a condamnat Germania care pentru a-l proteja pe Schroeder a acționat...

CEDO a condamnat Germania care pentru a-l proteja pe Schroeder a acționat în justiție ziarul Bild

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Germania pentru că a acționat în justiție cotidianul Bild, după ce ziariștii au criticat numirea fostului cancelar Gerhard Schroeder în fruntea unui consorțiu germano-rus în domeniul gazelor, în 2005.
Curtea de la Strasbourg a hotărâtat că ziarul nu a încălcat limitele libertății sale jurnalistice și a condamnat prin urmare Germania pentru încălcarea libertății de exprimare, prin faptul că a acuzat Bild de defăimare.
Gerhard Schroeder, cancelar între 1998 și 2005, a pierdut alegerile anticipate pe care le-a provocat el însuși în 2005, iar la scurt timp a fost numit în fruntea consorțiului de gaze germano-rus NEGP, operatorul Nord Stream, gazoductul care leagă Rusia de Europa via Marea Baltică.
Acțiunea împotriva Bild a fost inițiată după ce cotidianul l-a citat pe un responsabil al formațiunii liberale germane FDP, Carl Ludwig Thiele, care s-a întrebat public dacă Schroeder nu a provocat în mod deliberat alegeri anticipate, pentru că viza postul lucrativ din fruntea NEGP.
Schroeder a obținut interzicerea de către justiția germană a republicării fragmentului din articolului din Bild în care erau redate afirmațiile lui Thiele.
Or, potrivit CEDO, ‘a fost vorba de chestiuni de interes general’, iar fostul cancelar ar fi trebuit să ‘dea dovadă de mai multă toleranță decât o persoană particulară’.
Justiția germană nu a reușit să demonstreze că ‘a existat o necesitate socială imperioasă de a plasa protejarea reputației fostului cancelar federal deasupra dreptului presei la libertatea de exprimare’, a conchis instanța.
Cele două părți au la dispoziție trei luni pentru a cere o eventuală reexaminare a cazului de către instanța supremă a CEDO, Marea Cameră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.