Energia geotermală este o sursă importantă de energie, care nu a fost încă dezvoltată în mod corespunzător. Deși beneficiile sale nu au fost încă evaluate în totalitate, este clar că ea oferă o sursă fiabilă de energie care poate contribui la autonomia strategică și la securitatea Europei.
În Europa, energia geotermală are un potențial semnificativ neexploatat, iar Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri urgente pentru a adopta o strategie europeană pentru energia geotermală menită să valorifice beneficiile acesteia.
În sesiunea sa plenară din octombrie, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat o poziție fără echivoc cu privire la energie.
Într-un aviz elaborat de Zsolt Kükedi și Thomas Kattnig, Comitetul subliniază că producția de energie geotermală are emisii extrem de scăzute de gaze cu efect de seră și poate juca un rol esențial în tranziția verde a UE, reducându-i dependența de combustibilii fosili și facilitându-i decarbonizarea.
„Energia geotermală poate aduce o contribuție utilă la realizarea obiectivelor UE de neutralitate climatică pentru 2050”, a declarat dl Kükedi.
„Potențialul său nu este exploatat, iar Comisia Europeană ar trebui să elaboreze imediat o strategie cuprinzătoare pentru a utiliza resursele pe care le pune la dispoziție”, a subliniat dl Kattnig.
Centralele geotermale au nevoie de sprijin public
Comitetul subliniază că investițiile în centralele geotermale nu vor funcționa fără ajutor financiar la nivel național. Mai precis, vor fi necesare finanțare și stimulente guvernamentale pentru a atrage și a reduce riscul investiției inițiale.
În plus, este important de remarcat că modificările aduse politicii energetice sau finanțării pot afecta atractivitatea economică a proiectelor geotermale.
Construirea de centrale geotermale prezintă riscuri, iar aceste riscuri trebuie identificate cu precizie, în special în ceea ce privește impactul asupra mediului. Din acest motiv, este esențial ca acest proces să se desfășoare cu implicarea comunităților locale, în vederea creșterii gradului de acceptare din partea publicului.
În orice caz, beneficiile energiei geotermice pentru mediu și climă depășesc riscurile, dat fiind că ea este una dintre cele mai bune surse regenerabile de energie din perspectiva utilizării terenurilor și a resurselor și a dependenței de importuri.
O sursă de energie multidimensională
Energia geotermală este o sursă constantă și fiabilă de energie și poate contribui la reducerea volatilității sistemului energetic. Ea nu depinde de condițiile meteorologice și poate fi utilizate pentru a produce căldură sau electricitate în mod continuu, fără întrerupere.
Energia geotermală poate fi utilizată pentru producerea de energie electrică sau pentru stocarea energiei și poate furniza căldură directă pentru utilizări multiple, cum ar fi încălzirea centralizată, încălzirea apei și procesele industriale.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), energia geotermală, fiind o sursă de energie din surse regenerabile de lungă durată, eficientă din punctul de vedere al costurilor și independentă de condițiile meteorologice, poate contribui la stabilizarea rețelelor electrice, compensând parțial riscurile legate de implementarea rapidă a surselor regenerabile variabile.
Energia geotermală nu este încă foarte bine dezvoltată în Europa, cu o coordonare redusă între statele membre ale UE și cu puține progrese în ultimii ani. În plus, potențialul său real rămâne neevaluat, atât timp cât statisticile rămân fragmentate și resursele geotermale sunt insuficient cartografiate.