EPPO anchetează oficialii OPEKEPE pentru presupusă fraudă organizată și corupție privind subvențiile agricole
Pe 20 mai Parchetul European (EPPO) din Atena (Grecia) a efectuat percheziții în cadrul unei anchete în curs privind o presupusă schemă de fraudă organizată care implică fonduri agricole și corupție, în care sunt implicați funcționari publici ai Agenției Grecești de Plăți și Control pentru Ajutoare Comunitare de Orientare și Garanție (OPEKEPE).
EPPO a ordonat efectuarea a patru percheziții la Atena și pe insula Creta. Colectarea probelor digitale la sediul OPEKEPE s-a dovedit deosebit de dificilă și a fost întârziată semnificativ până la ora 4:00 a doua zi dimineață.
Executarea cu succes a perchezițiilor a fost posibilă numai datorită sprijinului excelent al Departamentului de examinare a dovezilor digitale din cadrul Diviziei de științe criminalistice a Poliției Elene (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών – Τμήνών – ΤμήνώταΕσήμα Ψαξης Πειστηρίων) și Serviciul Afaceri Interne – Departamentul Afaceri Speciale (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας- Τμήμα Εθέήμα Εθήμα Εθήμα Εθήμα Εθεπινωων).
Laura Codruța Kovesi a declarat pentru Politico că, în ciuda atacurilor și intimidărilor la adresa procurorilor, EPPO va continua investigația cu imparțialitate. „Scopul acestor încercări este de a deturna atenția publicului de la ce e cu adevărat important: a existat fraudă și corupție organizată în domeniul subvențiilor agricole, da sau nu?”, a spus procurorul-șef european.
Între 2019 și 2022, un număr semnificativ de persoane s-au prezentat drept tineri sau noi fermieri și au obținut drepturi la plată din rezerva națională, finanțată de Politica Agricolă Comună (PAC), pe baza unor declarații false. Acestea au inclus declarații false despre proprietatea sau închirierea terenurilor de pășune eligibile pentru subvenții, dând aparența falsă a unor activități agricole active.
În majoritatea cazurilor, pășunile declarate erau de fapt terenuri publice, alocate anterior doar pentru utilizarea de către crescătorii de animale care nu aveau terenuri agricole private. Aceste pășuni erau adesea situate departe de locul de reședință real al persoanelor care pretindeau că le dețin sau le arendau.
În anii următori, până în 2024, aceleași persoane au continuat să depună declarații false privind animalele, permițându-le să li se aloce pășuni publice, care au fost apoi folosite pentru a activa și menține drepturile lor la plată.
O astfel de practică ilegală ar fi putut fi organizată într-un mod sistematic cu implicarea membrilor Consiliului de Administrație și a funcționarilor Agenției Grecești de Plăți și Control pentru Ajutoare Comunitare de Orientare și Garanție (OPEKEPE).