Acasă În Lume Parlamentul European a votat pentru suspendarea negocierilor de aderare a Turciei

Parlamentul European a votat pentru suspendarea negocierilor de aderare a Turciei

DISTRIBUIȚI

Europutaţii vor o înghețare temporară a negocierilor de aderare la UE cu Turcia. În rezoluția votată joi, ei spun că Turcia ar trebui să rămână, totuși, ,,ancorată” la UE și promit să își revizuiască poziția atunci când vor înceta ,,măsurile disproporționate de represiune” asociate stării de urgență instaurate în Turcia.
 
,,Turcia este un partener important al UE”, spun deputații. ,,Dar în parteneriate, voința de a coopera trebuie să fie de ambele părți (…). Turcia nu arată voință politică, acțiunile guvernului îndepărtează Turcia de drumul ei european”, mai spun deputații.

O suspendare temporară a negocierilor ar însemna că niciun capitol nou de negociere nu va fi deschis și nicio o nouă inițiativă nu va fi luată privind ,,Cadrul de negociere UE pentru Turcia”.

Pedeapsa capitală, o limită ce nu trebuie depășită

Reintroducerea pedepsei capitale de guvernul turc ar duce la suspendarea oficială a procesului de aderare, spun deputații, subliniind că ,,respingerea fără echivoc a pedepsei capitale este un element esențial al acquis-ului comunitar.”

Deputații condamnă ,,măsurile represive disproporționate” luate de guvernul turc după lovitura de stat eșuată din iulie 2016. Acestea ,,violează drepturi și libertăți fundamentale protejate de Constituția turcă”, spun ei.

Rezoluţia a fost aprobată cu 479 voturi pentru, 37 împotrivă şi 107 abţineri.

Rezoluția votată de Parlamentul European nu are putere legislativă pentru că Parlamentul nu are un rol oficial pentru a declanșa un astfel de mecanism, însă trebuie informat odată ce procedurile au fost puse în practică. Procedura de suspendare a negocierilor se bazează pe art. 5 al Cadrului de negociere cu Turcia. Acesta menționează că suspendarea negocierilor poate fi recomandată de către Comisia Europeană (din proprie inițiativă sau la cererea unei treimi din Statele membre), în cazul unei ,,încălcări grave şi constante a principiilor libertății, democrației şi respectului drepturilor omului şi a libertăților fundamentale şi a statului de drept, care constituie fundamentul Uniunii Europene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.