Acasă În Lume Păstrarea nealterată a limbii române, preocupare permanentă a profesorilor care predau limba...

Păstrarea nealterată a limbii române, preocupare permanentă a profesorilor care predau limba română în zona Cernăuți

DISTRIBUIȚI

Profesorii din zona Cernăuți care predau limba română sau cursuri în limba română au participat timp de 6 zile la Suceava la un stagiu de perfecționare. Participanții au beneficiat de cursuri de limba română, spiritualitate românească și psihopedagogie școlară, dar și-au putut bucura și sufletul în timpul vizitelor la Mănăstirea Dragomirna și Mănăstirea Humorului, la Mănăstirea Probota și Cămârzani.

Profesorii români din Cernăuți prezenți la cursurile de perfecționare de la Suceava au demonstrat încă din prima zi că limba și cultura românească le sunt aproape de suflet. Toți au primit din partea organizatorilor medalia ‘Română de nota 10’. În ultima zi, participanții au primit diplome din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni pentru participarea activă la stagiul de pregătire.

Domnul conf.univ.dr.habil. Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH i-a felicitat pe participanții la cursurile de perfecționare pentru predarea limbii române în școli pentru efortul făcut în această perioadă, efort care reflectă dragostea de România și sentimentul sincer de apartenență la identitatea românească: ‘Dragi dascăli, prin profesia dumneavoastră, aveți misiunea sacră de a insufla copiilor dragostea de dulcea limbă românească. Astfel, aceștia reușesc pe parcursul vieții lor să înțeleagă cât de valoroasă și importantă e apartenența la identitatea culturală și spirituală românească. Consider că aceste cursuri organizate la Suceava cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava și al Arhiepiscopiei Sucevei, reprezintă începutul unui dialog permanent și a unui sprijin concret din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În acest fel, vom putea, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu domnul inspector general școlar Gheorghe Lazăr să realizăm un proiect de susținere a bibliotecilor din școlile unde predați limba română, astfel încât fondul de carte să fie unul satisfăcător.

Sunt convins că, împreună, considerăm că educația, cultura și spiritualitatea reprezintă temelia identității românești. Limba română reprezintă pentru noi toți, cei de aici și cei din afara granițelor țării, principalul element, fiind mijlocul prin care ne împărtășim unii altora gândurile și sentimentele, trăirile și emoțiile, dar care ne și ajută, prin cunoaștere, să discernem ce este bine de ceea ce este rău. Chiar dacă nu suntem cu toții în interiorul acelorași granițe politice, legăturile culturale și spirituale sunt la fel de puternice, o dovadă în acest sens fiind și organizarea acestor cursuri de perfecționare. Limba română este element identitar și a fost scutul peste veacuri, de trăire și păstrare a identității românești. Vă mulțumesc pentru efortul depus și vă doresc mult succes în activitățile dumnevoastră pentru păstrarea nealterată a limbii noastre românești în comunitatea în care locuiți.’

Participanții la cursuri au plecat acasă cu satisfacția că au dobândit noi informații despre cultura, civilizația și spiritualitatea poporului român, despre modalități de predare a limbii române în școlile de unde provin.

‘Se spune că profesorii se pot asemăna cu o fântână cu apă cristalină, care își murmură izvoarele din trecut și care își moaie pana în zona strălucită a Luceafărului și care seamănă în sufletele copiilor bunătate, înțelepciune, prețuire, respect, omenie , dragoste de tot ce ne înconjoară. Așa sunteți și dumneavoastră, cei care ne-ați transformat aceste zile în poveste într-un vis frumos și de neuitat. Ați semănat în sufletele noastre tot ce poate fi mai frumos, ce poate să îl facă pe om fericit’, a declarat profesoara Ludmila Rotaru, participantă la cursurile de perfecționare pentru profesorii care predau limbă, cultură și spiritualitate românească în zona Cernăuți, Ucraina.

‘Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut pentru noi. Ne-ați fost ca niște îngeri păzitori, care ne-au calăuzit într-o lume miraculoasă’ au fost cuvintele doamnei Tamara Rurac, profesor de limba romană din raionul Noua Suliță, Cernăuți.

Maria Leagu, profesor de limba română la Școala din Ostrița, regiunea Cernăuți a mulțumit Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru românii de pretutindeni pentru posibilitatea de a participa la astfel de cursuri: ‘Vă aducem cuvinte de mulțumire tuturor pentru munca imensă pe care ați depus-o pentru noi și vă dorim sănătate, prosperitate, fericire și bucurie’

‘Consider că este un dar Dumnezeiesc faptul că m-am aflat în Romania, că m-am numărat, timp de o săptămână, printre cei care au participat la Suceava la cursurile de perfecționare’ a afirmat Angela Tihu, profesor de limba și literatura romană la Școala Tărăsăuți, Cernăuți.

‘Cursurile de perfecționare pentru profesorii care predau limbă, cultură și spiritualitate românească în zona Cernăuți, Ucraina’ au avut loc în perioada 24 — 30 iulie 2017 și au fost organizate de Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Transgaz și Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.