Acasă În Lume România nu a lăsat avionul vicepremierului rus Rogozin să survoleze spațiul aerian...

România nu a lăsat avionul vicepremierului rus Rogozin să survoleze spațiul aerian al țării. Acesta e pe lista UE cu persoane interzise

DISTRIBUIȚI

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spațiul aerian al țării noastre dar reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe spun că motivele deciziei nu pot fi detaliate. Rogozin voia să aterizeze la Chișinău dar Ucraina nu i-a permis intrarea în spațiul său aerian și acesta a încercat să intre prin România.

„Vorbim despre o respectare ad litteram a hotărârilor Consiliului European, care a validat interdicțiile, sancțiunile la adresa Federației Ruse pentru anexarea Crimeei și agresiunea militară din estul Ucrainei. În baza acestor prevederi, Dmitri Rogozin este pe această listă și nu poate să intre în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă nici în spațiul aerian, nici pe teritoriul vreunui stat membru UE. Altceva nu ar mai fi de comentat. Eventuala discuție în legătură cu modul în care s-a aplicat această prevedere printr-o anumită traversare a spațiului aerian polonez sau survolarea Ungariei, de asemenea, este o chestiune care ține de statele respective și modul în care aplică prevederile europene. Am înțeles însă că nici Ungaria nu a permis aterizarea la Budapesta a acelei aeronave, motiv pentru care a trebuit să plece înapoi la Minsk”, a declarat pentru AGERPRES Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

‘Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor’, a scris Rogozin pe contul său de Twitter. Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenția oficială rusă TASS că „în timpul zborului, dispeceratul României din București a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor și pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegația rusă și liderul ei. După aceasta am fost anunțați că ne este interzis să intrăm în spațiul aerian al României. Piloții au luat legătura cu Budapesta și am cerut ca eu, împreună cu delegația, să cobor în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privința delegației urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusie”.

„Totodată, piloții au vrut să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a afirmat Rogozin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.