Home În Lume Rusia forțează ONU să recunoască Crimeea

Rusia forțează ONU să recunoască Crimeea

DISTRIBUIŢI

Delegaţia Rusiei la ONU a invitat Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) să inspecteze două centrale nucleare pe care le controlează în Crimeea.

Reactoarele nucleare din Crimeea sunt reactoare mici pentru cercetare şi pregătire şi sunt operate de Universitatea pentru Energia şi Industria Nucleară din Sevastopol.

Unul dintre reprezentanţii Rusiei la ONU, Alexander Pankin, a declarat că Rusia şi-a asumat responsabilitatea deplină pentru unităţile nucleare situate în noile entităţi teritoriale ale ţării.

Rusia este pregătită să ofere AIEA oportunitatea de a desfăşura o inspecţie în format complet pentru a verifica dacă materialul folosit la cele două unităţi nucleare a fost luat de acolo.

Statutul internaţional legal şi normativ al acestor reactoare a fost sub semnul întrebării după anexarea Crimeei de către Rusia în luna martie. O rezoluţie ONU adoptată la acea vreme a cerut tuturor naţiunilor şi organizaţiilor internaţionale să ia măsuri pentru a recunoaşte Crimeea doar ca teritoriu ucrainean.

De asemenea la acea vreme, Ucraina a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să nu ia nicio măsură care ar putea duce la recunoaşterea tacită a anexării Crimeei, măsuri ca acceptarea unei invitaţii precum cea lansată acum de Rusia pentru o inspecţie.

Baza de date a AIEA pentru reactoarele de cercetare menţionează că ambele unităţi nucleare din Crimeea sunt localizate în Ucraina.

Oferta făcută inspectorilor ONU ar putea fi văzută ca o încercare a Rusiei de a determina Occidentul să-şi reducă sancţiunile – aplicate după ce Kremlinul a anexat Crimeea şi a decis să susţină rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei. Sau ar putea face parte dintr-un nou set de provocări la adresa Occidentului, în care se regăseşte şi recenta activitate intensă a aviaţiei ruseîn spaţiul aerian european.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.