Acasă Life BBC va difuza primul film din lume realizat de cimpanzei

BBC va difuza primul film din lume realizat de cimpanzei

Primul film din lume realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC, ca parte a unui documentar de istorie naturală, potrivit site-ului BBC News Online.
Maimuțele au realizat filmul cu ajutorul unei camere speciale, în cadrul unui studiu asupra modului în care cimpanzeii își percep semenii și lumea exterioară. Materialul va fi inclus în programul „Chimpcam“ și va fi difuzat de BBC Two miercuri.
Proiectul îi aparține specialistei în primatologie Betsy Herrelko, care pregătește un doctorat privind comportamentul primatelor, la Universitatea Stirling din Marea Britanie. Ea a furnizat aparatură video, pentru o perioadă de 18 luni, unui grup de 11 cimpanzei, plasați într-o zonă închisă separată, la Grădina Zoologică din Edinburgh.
Îngrădirea respectivă, în interiorul căreia animalele pot fi studiate, cuprinde trei spații exterioare largi, conectate între ele, și o serie de camere mai mici, spațiul fiind cel mai mare de acest fel din lume.
Deși cimpanzeii studiați nu mai fuseseră incluși într-o cercetare, la scurt timp, ei au afișat un oarecare interes față de filmat. Primatele au avut două sarcini: să folosească un touchscreen pentru a selecta diverse materiale video și să folosească o cameră, închisă într-o cutie pentru protecție, denumită „Cimpcam“. Pe capacul de deasupra al cutiei era instalat un ecran care arăta imaginile surprinse de cameră.

Interesați de tehnologie

Inițial, cimpanzeii erau mai interesați unii de alții decât de tehnologia video, însă cu timpul, unii dintre ei au învățat să selecteze filme pentru a le viziona, aparent fără a manifesta vreo preferință pentru unele materiale. Filmulețele pe care le aveau la dispoziție prezentau, printre altele, spațiul din afara îngrădirii sau camera în care li se pregătea mâncarea. Autoarea studiului, Betsy Herrelko, a presupus că dezinteresul cimpanzeilor ar putea decurge din faptul că imaginile care le-au fost puse la dispoziție erau prea familiare și ei nu aveau cum să ceară ceva diferit.
În ceea ce privește utilizarea Chimpcam-ului, cimpanzeii au ajuns cu timpul să se joace cu acest aparat, purtându-l în spațiul care le-a fost alocat și urmărind imaginile filmate pe ecran. În concluzie, maimuțele au fost mai interesate de cameră decât de touchscreen-ul pe care puteau urmări filmulețe.
Este totuși improbabil ca cimpanzeii să fi încercat în mod conștient să filmeze ceva anume sau să fi înțeles că făceau un film atunci când se perindau cu camera prin țarcul lor.
Cu toate acestea, rezultatul cercetării aduce noi informații despre felul în care cimpanzeilor le place să vadă lumea și ar putea constitui un moment important în istoria televiziunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.