Home Life Conjectura lui Poincare, rezolvată de Perelman în timp ce încerca să afle...

Conjectura lui Poincare, rezolvată de Perelman în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

DISTRIBUIŢI

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o problemă de matematică celebră, cunoscută sub denumirea „Conjectura lui Poincare“, a povestit într-un interviu că a reușit să rezolve această problemă pe când încerca să înțeleagă cum a reușit Iisus să meargă pe apă, informează AFP.
„Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doar probleme dificil de rezolvat“, a declarat Perelman într-un interviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianul „Komsomolskaia Pravda“ a publicat o serie de fragmente.
Vorbind despre amintiri din timpul școlii, solitarul savant, care a refuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea să explice legenda lui Iisus.
„Vă aduceți aminte de legenda biblică despre Iisus care mergea pe apă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea în apă“, a explicat acesta.
Având în vedere că „legenda încă există, înseamnă că nu m-am înșelat“, a continuat acesta.
„Un copil învață lucruri încă de la naștere. Dacă brațele și picioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena și creierul?“, a întrebat acesta.

A refuzat un milion de dolari

El a mai explicat că a refuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat anul trecut de Clay Mathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii lui Poincare pentru că știe „cum să guvernezi Universul“.
„Știu cum să guvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după un milion“, a spus acesta.
Matematicianul în vârstă de 44 de ani, care locuiește cu mama sa într-un cartier mărginaș din Sankt Petersburg, a fost desemnat în luna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe Internet soluția problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianul francez Henri Poincare.
După mai multe săptămâni de suspans, el a anunțat institutul că nu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cu acea distincție din cauza unui „dezacord“ cu comunitatea matematicienilor.
Pentru rezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus a primit în 2006 medalia „Fields“, considerată „Nobelul în matematică“. Perelman a refuzat și această distincție, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.
Clay Mathematics Institute, o instituție americană dedicată promovării științelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu „cele șapte probleme ale mileniului“, promițând o recompensă de 1 milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele.
Trei ani mai târziu, Grigori Perelman a anunțat, spre surpriza generală, că a descoperit soluția pentru Conjectura lui Poincare, declarând că a lucrat la ea, în secret, timp de șapte ani.
Ignorând complet canoanele presei științifice, Grigori Perelman a ales să își publice demonstrația pe Internet. Soluția lui a fost apoi îndelung verificată de către alți matematicieni.
Conjectura lui Poincare este un test care poate ajuta la determinarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-un spațiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poate micșora până la un punct, acest spațiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.