Acasă Life ESCROCHERII pe Facebook! Cine ți-a vizitat profilul?

ESCROCHERII pe Facebook! Cine ți-a vizitat profilul?

DISTRIBUIȚI

Un studiu realizat pe parcursul a doi ani de furnizorul de soluții software arată că escrocii infectează milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, prezentate sub altă formă. O echipă de analiști comportamentali și psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocherii și a concluzionat că nu există un profil al victimei tipice.

“Cele mai mari vulnerabilități apar din cauza unor dispoziții umane generale care îl pot influența pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, să acceptăm comportamentul nostru irațional, sau faptul că ne lasăm pradă impulsurilor pe care le atribuim, în mod normal, celor mai puțin educați ”, a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender.

Cu toate acestea, analiza psihologică a evidențiat o legătură strânsă între victime și lipsa de informare, în special în ceea ce privește modul de funcționare a rețelei sociale Facebook. În timp ce aproape jumătate dintre amenințările cibernetice mizează pe curiozitatea utilizatorilor de a ști cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu funcționalități pe care Facebook nu le-a implementat încă, precum butonul de “Dislike” sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.

Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezintă 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, în timp de materialele pornografice cu celebrități reprezintă 7.53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau viruși de tip Troian care fură parole bancare sau din browser.

Deși sunt încă o categorie de nișă, materialele video ce promovează violența câștigă popularitate, avertizează experții în securitate ai Bitdefender. Escrocheriile de tip “Like and Share” care se folosesc de imagini șocante, precum animale lovite, copii suferinzi și femei torturate reprezintă 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului. Cel mai recent exemplu este cel în care un material video cu o femeie ucisă de soțul ei pentru că a sărutat alt barbat a infectat utilizatorii cu  viruși.

 

Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a păcăli utilizatorii de Facebook sunt:

1.     Ghici cine ți-a vizualizat profilul?- 45.50%

2.     Noi funcționalități ale Facebook – 29.53%

3.     Escrocherii cu premii – 16.51%

4.     Escrocherii cu celebrități – 7.53%

5.     Materiale video cu atrocități – 0.93%

 

 

Studiul a analizat 850.000 de escrocherii răspândite în țări precum România, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania, Franța și Arabia Saudită începând cu octombrie 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.