(P) Cărțile și filmele cu narațiune din perioada Vestului Sălbatic în Statele Unite ale Americii au ilustrat adesea situații în care persoanele care încălcau legea erau căutate cu promisiunea de recompensă pentru cei ce i-ar fi găsit, scopul fiind identificarea și prinderea lor în orice condiții. Așa s-a popularizat expresia Wanted Dead or Alive – în limba română însemnând că un om este căutat și poate fi predat autorităților fie mort, fie viu.
Mai exact, conceptul se referă la contextul în care vânătorii de recompense erau nevoiți să îi împuște pe cei căutați pentru a-i prinde, o variantă acceptată așadar ca fiind absolut firească în societatea acelor vremuri.
La Hollywood, filmele cu cowboy și fugari din Vestul Sălbatic au un loc important în istoria cinematografiei americane. Trebuie amintit faptul că Wild West se referă la zonele de frontieră americane în perioada anilor 1600 – 1900, spații geografice în care legea era foarte dificil de implementat, iar viața oamenilor era adesea pusă în pericol de confruntările publice, de jafuri și de alte acțiuni infracționale.
Filme de succes cu Vestul Sălbatic și conceptul Wanted Dead or Alive
Printre cele mai cunoscute filme mai recente cu teme recurente din Vestul Sălbatic pot fi amintite American Outlaws (2001), The Lone Ranger (2013) și chiar A Million Ways to Die in the West (2014), care tratează subiectul cu mult umor, fiind un tip de comedie neagră.
Conceptul Wanted Dead or Alive este ilustrat mai degrabă însă în filmul Cel bun, cel rău, cel urât (The Good, the Bad and the Ugly), producție western din anul 1966, cu Clint Eastwood, Lee Van Cleef și Eli Wallach în rolurile principale. O viziune modernă se regăsește într-un alt film, Wanted, thriller de acțiune din 2008 regizat de Timur Bekmambetov.
De altfel, există acest concept de căutare a unor personaje, fără a conta dacă sunt găsite în viață sau nu, recurent în multe lungmetraje de actualitate, cu acțiune situată chiar în perioada contemporană. Să nu uităm că vânătoarea de recompense în America de Vest este și astăzi o realitate, chiar dacă în mod normal nu se mai acceptă această variantă în care asasinarea celor căutați poate fi o soluție rezonabilă.
„Wanted Dead or Alive” este o sintagmă ce apare în industria de divertisment ca titlu de film în cazul Wanted: Dead or Alive (1951) sau ca titlu de serial în cazul Wanted Dead or Alive (3 sezoane difuzate pe CBS în perioada 1958 – 1961). Această serie western a fost urmată și de un lungmetraj care a continuat firul epic – Wanted: Dead or Alive (1986). Expresia „Wanted Dead or Alive” este folosită în multe filme și seriale, la modul propriu sau figurat. Pot fi amintite la acest capitol și seriale precum Deadwood (2004 – 2006) sau Justified (2010 – 2015).
Wanted Dead or Alive în muzică și jocuri video
În industria muzicală, cea mai mare rezonanță o are melodia Wanted Dead or Alive a formației Bon Jovi, din anul 1986. Wanted Dead Or Alive este și titlul melodiei din anul 1997 lansate de artiștii Snoop Dogg și Tupac Shakur. Expresia se regăsește și în denumirile unor albume și EP-uri precum cele lansate de David Bromberg în 1974 și respectiv Altamont în 1997.
Un domeniu de top al divertismentului este desigur cel al jocurilor video. Conceptul Wanted Dead or Alive este încorporat de producții de gaming precum seria Red Dead Redemption sau Assassin’s Creed, însă există și alte jocuri cu temă asemănătoare precum Evil West, Outlaws, Desperados III, Call of Juarez: Gunslinger, West of Loathing sau Hard West 2. Aceste titluri de aventură cu tematică legată de confruntări demne de Vestul Sălbatic se bucură constant de mare succes în rândul publicului, ceea ce determină dezvoltatorii de jocuri să continue lansările de profil.
Tema Vestului Sălbatic și în mod direct expresia Wanted Dead or Alive este prezentă și pe platforma de pacanele gratis online NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil!). Pe astfel de platforme de cazinou pe internet se pot accesa – în variantă demo sau cu mize reale – sloturi online precum Wanted Dead Or A Wild de la Hacksaw Gaming sau seria Dead or Alive de la NetEnt. Pasionații de jocuri de cazinou au așadar la dispoziție resurse de distracție care readuc în prim-plan elemente specifice categoriei western.
În ansamblu, expresia „Wanted Dead or Alive” poate fi considerată și o dilemă morală, căci expune posibilitatea acceptată a morții, doar pentru a rezolva o problemă și eventual pentru a genera o recompensă pentru cel care acționează în acest fel. Desigur, lucrurile devin mult mai profunde, în funcție de interpretarea artistică din filme, seriale, muzică și, iată, chiar jocuri video, unde creatorii expun de obicei o poveste în cadrul căreia jucătorii sunt invitați să se implice.