Acasă Life Pielea europenilor a început să se deschidă la culoare abia în urmă...

Pielea europenilor a început să se deschidă la culoare abia în urmă cu 5.500 de ani

DISTRIBUIȚI

Pielea populațiilor europene a început să se deschidă la culoare abia în urmă cu circa 5.500 de ani, în urma unor modificări apărute în comportamentul alimentar al acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oslo (Norvegia), informează dailymail.co.uk.

Schimbarea dietei

Oamenii de știință cred că o schimbare bruscă în dieta populațiilor europene, care s-au transformat din vânători-culegători în fermieri, a determinat și o modificare „dramatică“ a culorii pielii lor, din cauza carenței de vitamina D.
Alimentele obținute în ferme sunt sărace în vitamina D, însă oamenii cu pielea deschisă pot să sintetizeze această vitamină prin expunerea la razele ultraviolete. În schimb, pielea de culoare închisă este mult mai puțin eficientă în sintetizarea vitaminei D.  Cercetătorii de la Universitatea din Oslo consideră că schimbarea dietei a condus la o modificare a culorii pielii strămoșilor europenilor, aceasta devenind mai deschisă tocmai pentru a depăși problema carenței de vitamina D. Legătura dintre culoarea pielii și vitamina D sintetizată cu ajutorul soarelui a fost sugerată de o serie de studii anterioare. Cercetătorii au afirmat în trecut că pielea strămoșilor europeni s-a deschis treptat la culoare pentru a sintetiza cantități mai mari de vitamina D, pe măsură ce populațiile migrau tot mai la nord de Ecuator, în regiuni cu mai puțină lumină solară.
În special populațiile scandinave, a căror piele este cea mai deschisă la culoare, au evoluat din acest punct de vedere pentru a crește la maximum cantitatea de vitamina D ce poate fi sintetizată de organism.

Strămoșii britanicilor aveau pielea închisă la culoare?

Dacă teoria este corectă, înseamnă că, înainte de această dată istorică, locuitorii din zonele actualei Scandinavii și Marii Britanii aveau pielea de culoare închisă. „În regiunea Angliei, în urmă cu 5.500-5.200 de ani, obiceiurile alimentare s-au schimbat rapid și oamenii nu s-au mai hrănit aproape în exclusivitate cu pește, iar acest detaliu a dus la apariția unei nuanțe mai deschise a pielii“, a explicat Johan Moan, de la Institute of Physics din Oslo.
Autorii studiului, scris în colaborare cu Richard Setlow, un biofizician de la Brookhaven National Laboratory din New York, au explicat: „Clima mai rece și altitudinile înalte au impus rapid nevoia de deschidere a culorii pielii. Alimentele obținute din agricultură reprezentau o sursă insuficientă de vitamina D, iar radiațiile solare aveau un nivel prea mic pentru a putea determina producerea unei cantități suficiente de vitamina D în pielea de culoare închisă“. Copiii cu pielea deschisă pot să își sintetizeze necesarul zilnic de vitamina D după o expunere la soare de doar 10-20 de minute.
În schimb, copiii de culoare, din cauza pigmenților din pielea lor care îi protejează împotriva radiațiilor solare, au nevoie de o perioadă de timp de patru ori mai mare pentru a sintetiza suficientă vitamina D.
Laptele și alte câteva produse alimentare, precum grăsimea de pește, conțin mari cantități de vitamina D, însă cei mai mulți dintre oameni asimilează prea puțin această vitamină prin dieta alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.