Acasă Life Primele imagini transmise de Curiosity, la scurt timp după sosirea pe Marte

Primele imagini transmise de Curiosity, la scurt timp după sosirea pe Marte

DISTRIBUIȚI

 Robotul Curiosity a transmis savanților de la NASA, la mai puțin de 24 de ore după sosirea sa istorică pe Marte, câteva imagini spectaculoase, care descriu coborârea roverului pe planeta roșie, dar și peisajul înconjurător.
 După bucuria și entuziasmul generate de coborârea cu succes a robotului Curiosity pe solul marțian, luni, la ora 05.32 GMT, savanții de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena și-au reluat imediat activitatea, pentru a verifica dacă acesta este operațional. După un prim set de teste concludente ce vizau instrumentele științifice de la bordul robotului, inginerii de la NASA au început să verifice, în noaptea de luni spre marți, starea în care se află dispozitivele de comunicare montate pe Curiosity.
„Este dimineață pe Marte și soarele va răsări în curând“, a anunțat luni, la ora locală 16.00 (23.00 GMT), Jennifer Trosper, una dintre coordonatoarele misiunii Mars Science Laboratory (MSL) din cadrul JPL.
„Atunci când Curiosity se va trezi, vrem să verificăm capacitatea lui de comunicare directă cu Terra“, asigurată de două antene, a adăugat Trosper, precizând că roverul Curiosity este capabil să comunice și prin intermediul unor relee și sonde spațiale aflate pe orbita planetei roșii.
Prima zi marțiană – denumită Sol 1 – va reprezenta o ocazie pentru a continua „exercițiile de testare a mai multor instrumente“, a adăugat Trosper.
Faptul cel mai impresionant, la mai puțin de 24 de ore de la sosirea robotului pe Marte, este seria de fotografii transmise pe Terra.
Primei fotografii – ce prezenta umbra lăsată de robot pe solul marțian – i s-a adăugat, luni, o alta, reprezentând o splendidă imagine panoramică a Muntelui Sharp, în fața căruia a coborât Curiosity.
Fotografia arată o suprafața vastă, plană, acoperită de pietre, din care se ridică masivul de culoare albă Sharp, un munte înalt de peste 5.000 de metri, pe care Curiosity urmează să urce peste un an, pentru a analiza compoziția rocilor – unele dintre ele au o vârstă de circa un miliard de ani.  Cercetătoarea Joy Crisp consideră că este puțin prea devreme pentru a ști dacă acea culoare albă a Muntelui Sharp se datorează zăpezii, pentru că acea fotografie este realizată în alb negru, iar acest detaliu ar putea altera culorile reale. NASA a prezentat și o animație video, ce prezintă ultimele minute din coborârea roverului Curiosity pe Marte și așezarea lui pe solul marțian. Filmul a fost realizat prin punerea cap la cap a câtorva sute de fotografii realizate de un aparat fixat sub robot.
În această animație video impresionantă, ce poate fi văzută pe site-ul NASA, se poate observa foarte clar desprinderea scutului termic, apoi coborârea vertiginoasă a robotului, dar și norul de praf provocat de rachetele cu propulsie inversată, acționate cu câteva secunde înainte de așezarea pe solul marțian. Imagini de înaltă definiție cu această coborâre, de o calitate de opt ori mai mare decât a celor prezentate luni, vor fi disponibile peste 15 zile.
Curiosity, un robot ce cântărește 900 de kilograme și are dimensiunea unui mic automobil, a costat 2,5 miliarde de dolari și va permite specialiștilor de la NASA să afle dacă mediul de pe Marte a favorizat în trecut apariția vieții pe această planetă.
Succesul coborârii roverului Curiosity reprezintă deja o victorie în sine pentru NASA, care nu a trimis niciodată un robot atât de greu și atât de sofisticat pe o altă planetă. Dacă totul va continua să se desfășoare așa cum este prevăzut, Curiosity își va trece numele pe lista misiunilor americane reușite pe Marte, după Viking 1 și 2 (1976), Pathfinder (1997), Mars Exploration Rovers (2004) și Phoenix (2008).
Sosirea roverului Curiosity pe Marte, luni, a fost întâmpinată cu o explozie de bucurie în rândul specialiștilor de la JPL și cu multă mândrie de autoritățile americane, iar președintele american Barack Obama a salutat imediat această „reușită tehnologică fără precedent“.
Numeroase alte țări au contribuit la succesul acestei misiuni, la bordul roverului Curiosity fiind instalate diverse instrumente create de Franța, Canada, Finlanda, Spania, Rusia și Germania.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.