Acasă Monden -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, intre Cannes, Toronto si Premiile Oscar!

-Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, intre Cannes, Toronto si Premiile Oscar!

DISTRIBUIȚI

Cam asa s-ar rezuma pe scurt cariera din ultimul an a tanarului regizor Catalin Mitulescu. Asta, evident, daca ar fi sa parafrazam titlul debutului sau in lungmetraj, un film premiat la Cannes pentru interpretare la sectiunea Un Certain Regard. Desi are doar 34 de ani, Mitulescu are deja in palmares marele Palme d*Or, insa pentru scurtmetrajul -Trafic- (2004).

Ei bine acum, intr-un an in care a concurat cot la cot cu filmul -A fost sau n-a fost?-, in regia lui Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu are sansa de a introduce Romania, in premiera, pe lista filmelor nominalizate la Premiile Oscar pentru -cel mai bun film strain-.


In cursul zilei de ieri, CNC a decis ca filmul -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii- sa fie propunerea Romaniei pentru nominalizarea la categoria -cel mai bun film strain- al Premiilor Oscar, editia 2006.

Premiera, pe 15 septembrie

-Acest film va reprezenta Romania la Premiile Oscar, iar in aceasta toamna vom trimite o copie a acestuia la Academia Americana pentru a fi vizionata. El a fost selectat de un juriu format din critici de film din 10 lungmetraje romanesti-, a declarat Decebal Mitulescu (directorul CNC) pentru Mediafax. Cele 10 filme eligibile pentru propunere au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006. Pentru aceasta sarcina, filmul lui Mitulescu a concurat cu -Fix Alert-, -A fost sau n-a fost?-, -15-, -Femeia visurilor-, -Despre morti numai de bine-, -Legaturi bolnavicioase-, -Azucena-, -Pacala se intoarce- si -Margo-.

In cazul filmului -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, premiera autohtona este programata pe 15 septembrie. Anul trecut, Romania a propus filmul -Moartea domnului Lazarescu-, care nu a intrat insa in lista de cinci. Daca va intra sau nu pe lista nominalizarilor, regizorul roman va afla pe 23 ianuarie, cand vor fi anuntate nominalizarile celei de-a 79-a editii a Premiilor Oscar.

Printre stele mondiale

Pana atunci insa, Catalin Mitulescu se afla la Toronto, unde are loc cea de-a 31-a editie a Festivalului International de Film. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, regizorul roman participa la festival alaturi de nume grele ale cinematografiei, precum Alan Rickman, Alexander Payne, Sir Anthony Hopkins, Brad Pitt, Anthony Minghella si Cate Blanchett.

-Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii- va fi prezentat la sectiunea Contemporary World Cinema alaturi de -A fost sau n-a fost-, in regia lui Corneliu Porumboiu, -Transylvania-, in regia lui Tony Gatlif, si -White Palms-, un film maghiar, cu Oana Pellea si Gheorghe Dinica in distributie.

La cea de-a 31-a editie a Festivalului International de Film de la Toronto participa 352 de filme din 61 de tari, 261 fiind lungmetraje. Festivalul a fost deschis aseara de filmul -A Good Year-, in regia lui Ridley Scott, prezentat in premiera mondiala, si va fi inchis pe 16 septembrie de -Amazing Grace-, in regia lui Michael Apted, o alta premiera mondiala. Printre regizorii cu filme in festival se mai numara Steven Zaillian, Alejandro Gonzales Inarritu, Anthony Minghella, Pedro Almodovar, Alain Resnais, Benoit Jaquot, Ken Loach si Aki Kaurismaki.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.