Acasă IT & Comunicatii Piata computerelor personale, la un pas de dezastru

Piata computerelor personale, la un pas de dezastru

DISTRIBUIȚI

Sperantele de redresare a pietei computerelor personale, determinate de recent anuntata imbunatatire a perspectivelor privind incasarile viitoare ale companiei Dell, au fost spulberate de firma de cercetare Gartner Dataquest, care estimeaza pentru trimestrul al doilea al acestui an o noua deteriorare a sectorului european de profil, informeaza Reuters.

Vanzarile de PC-uri cunosc cea mai neagra perioda din istorie

Cel mai recent raport al Gartner Dataquest, pentru lunile aprilie-iunie, care va fi publicat la sfarsitul saptamanii viitoare, avertizeaza ca piata computerelor va inregistra in Europa cel mai scazut nivel al vanzarilor de dupa trimestrul al treilea al anului 2001, considerat dezastruos. -Vanzarile de computere personale vor cunoaste cea mai grava scadere de dupa perioada iulie-septembrie a anului trecut. Perspectivele nu sunt deloc pozitive, intrucat numeroase piete majore si-au incetinit ritmul de dezvoltare-, a declarat Brian Gammage, analist principal la Gartner. Prognoza cercetatorilor britanici indica faptul ca piata computerelor se indreapta intr-o directie total opusa procesului de redresare ezitanta, care a demarat dupa luna septembrie a anului 2001, cand vanzarile au scazut cu aproximativ 12%. Nivelul vanzarilor pe plan mondial, inregistrat in perioada ianuarie-martie a acestui an, s-a mentinut relativ constant, fata de perioada similara a anului 2001, ceea ce a reprezentat o reala imbunatatire a pietei, comparativ cu scaderea cu 6% consemnata la finele anului trecut. Compania Dell a estimat recent ca incasarile sale pentru trimestrul al doilea vor atinge suma de 8,3 miliarde de dolari. Dell a preconizat, de asemenea, ca profitul sau pe actiune va fi cu un cent mai ridicat fata de estimarile anterioare, respectiv de 0,19 dolari pe actiune.

Analistii Gartner Dataquest au atras insa atentia asupra faptului ca perspectivele pozitive prezentate de Dell sunt in defavoarea principalilor sai concurenti, precum Hewlett-Packard si Gateway.

-Piata nu da semne de redresare. Prognoza companiei Dell, care sugereaza profituri importante, poate da nastere unor tensiuni in randul concurentei, determinand cresterea cotei sale pe piata-, a evidentiat un analist specializat in industria computerelor de la grupul Bear Sterns, Andrew Neff. De altfel, analistul Gartner a declarat ca este foarte probabil ca Dell sa-si fi majorat cota de piata in Europa in trimestrul al doilea.

-Razboiul preturilor-, pe o piata in deriva

O alta firma de cercetare a pietei computerelor, IDC, a publicat, la randul sau, un raport in care arata ca asa-numitul -razboi al preturilor-, condus de Dell, cunoaste o perioada de intensificare, ca urmare a cererii tot mai reduse de pe piata. -In vreme ce preturile au crescut in lunile martie si aprilie, urmand unui declin constant inregistrat de-a lungul anului 2001, lunile mai si iunie indica o scadere-, se arata in raportul IDC. De-a lungul ultimelor doua luni, preturile au scazut, in comparatie cu luna aprilie, cu aproape 3%. Grupul IDC a precizat ca, prin actiunile sale, compania Dell mentine tensiunea pe piata, determinand actiuni defensive din partea liderului in domeniu, Hewlett-Packard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.