Acasă IT & Comunicatii Piata terminalelor mobile va creste cu 10%

Piata terminalelor mobile va creste cu 10%

DISTRIBUIȚI

Marii producatori de telefoane mobile sunt convinsi ca anul acesta va fi unul mai bun. Nokia, de pilda, a anuntat ca se asteapta la o crestere de 10% sau chiar usor mai mare a pietei terminalelor mobile in 2003, anticipand, in acelasi timp, ca pentru sectorul infrastructurilor wireless provocarile vor continua.

Aceste noi tendinte au fost ilustrate in cadrul intalnirii strategice bianuale a investitorilor, care a avut loc in aceasta saptamana in Irving, Texas, conducerea Nokia exprimandu-si din nou convingerea ca industria terminalelor mobile va inregistra, in 2003, o evolutie ascendenta continua. Adresandu-se investitorilor, Jorma Ollila, presedinte si CEO Nokia, a spus: -In conditiile schimbarii dinamicii de crestere la nivelul industriei de profil, Nokia este compania cel mai bine pozitionata pentru a profita de oportunitatile care se intrevad. Consideram ca exista potential de crestere pentru noi categorii de produse, in special in ceea ce priveste jocurile, sectorul <imaging> (transmiterea si receptionarea imaginilor) si sectorul marilor companii, unde ne putem extinde marca puternica, performanta tehnologica si potentialul de productie. In 2002 am inregistrat o crestere a segmentului de piata la nivel global, ceea ce ne plaseaza si mai aproape de tinta propusa, de 40%-.

Volum total de 400 milioane de unitati

Piata terminalelor mobile Nokia continua sa considere ca volumul total al pietei terminalelor va atinge 400 milioane de unitati in 2002, iar in 2003 se estimeaza ca volumul pietei va creste cu 10% sau chiar usor mai mult. In 2003, cresterea va fi generata de combinatia dintre marirea numarului de abonati si stabilizarea ciclului de inlocuire a terminalelor. Compania estimeaza ca piata utilizatorilor de telefonie mobila va creste de la peste 1,1 miliarde la sfarsitul anului 2002, la aproximativ 1,5 miliarde in 2005, iar segmentul anual detinut de piata de inlocuire isi va continua cresterea peste nivelul actual de 50%.

In prezent, peste un sfert din totalul utilizatorilor din lume isi actualizeaza telefoanele anual, ceea ce determina un ciclu de inlocuire de aproximativ doi ani si jumatate. Acest ciclu de inlocuire s-a extins in ultimele 18 luni, dar in prezent se remarca o stabilizare, oferind un puternic impuls pentru continuarea unei evolutii ascendente.

Pentru anul 2003, Nokia anticipeaza ca piata globala a infrastructurilor pentru telefonia mobila va inregistra o scadere de aproximativ 10%, in timp ce piata potentiala a companiei ar putea sa se redreseze usor, cu o scadere de aproximativ 5-10%. In timp ce investitiile operatorilor au scazut, necesitatile legate de capacitate, determinate de un trafic sporit la nivelul retelelor, au inregistrat o crestere. Dezvoltarea continua a serviciilor mobile de date vor spori in continuare presiunea exercitata asupra retelelor deja existente. Tehnologiile GSM, EDGE si WDCMA, utilizate la nivel global, le ofera operatorilor o evolutie fireasca, permitandu-le sa raspunda necesitatilor legate de capacitate in cel mai eficient mod posibil din punctul de vedere al consturilor.

Batalie stransa

Tehnologiile mobile inovatoare in conditiile in care piata intra intr-o noua etapa a functiilor si serviciilor avansate, facilitata de ecranele color, de posibilitatea de a primi si trimite imagini, de MMS (Serviciul de Mesaje Multimedia) si de Java, Nokia ocupa o pozitie de lider prin gama extinsa a ofertei sale de produse. In 2002, Nokia a livrat peste 30 de noi modele de telefoane, multe dintre acestea incorporand aceste functii avansate.

In 2003, Nokia estimeaza ca va livra 50-100 milioane de terminale cu ecran color, care dispun de MMS, Java si suport pentru browser. Dintre acestea, aproximativ 10 milioane vor fi bazate pe interfata utilizator Series 60 dezvoltata de Nokia.

Peste 70 de operatori au lansat deja serviciile MMS, OMA si Mobile Software. Avand in vedere ca industria de profil realizeaza o trecere de la serviciile de voce la cele cu valoare adaugata, deschiderea este o conditie esentiala pentru crestere. Deschiderea permite cel mai inalt grad de proliferare a serviciilor si ofera cea mai buna platforma pentru cei care dezvolta aplicatii. In plus, o serie de reprezentanti ai industriei de profil, reprezentand peste 60% din piata terminalelor mobile, au adoptat deja platforma Series 60 dezvoltata de Nokia, care tinde sa devina rapid platforma de facto pentru telefoanele inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.