Acasă Politic 14 septembrie, zi de doliu national

14 septembrie, zi de doliu national

DISTRIBUIȚI

Refuzati de senatori, care nu au fost de acord, pentru moment, cu organizarea unei sedinte comune in memoria victimelor atentatelor teroriste din SUA, deputatii au fost nevoiti sa-i compatimeasca singuri pe americani. Sedinta plenului Camerei a inceput ieri cu un scurt moment de reculegere si a continuat cu declaratii ale liderilor grupurilor parlamentare, care au condamnat in totalitate actele teroriste de la New York si Washington. Valer Dorneanu (PSD), Lucian Bolcas (PRM), Valeriu Stoica (PNL), Bogdan Niculescu-Duvaz (PD), Robert Raduly (UDMR) si Varujan Pambuccian (minoritati) au apreciat, la unison, ca seria de atacuri teroriste a fost indreptata impotriva democratiei si poate fi considerata, implicit, o declaratie de razboi. Vorbitorii au fost de acord ca se impune o replica pe masura impotriva terorismului international si chiar o schimbare radicala in definirea conceptelor de umanitate si strategie de securitate.

La solicitarea lui Bogdan Niculescu-Duvaz si Robert Raduly, plenul Camerei a acceptat declararea zilei de astazi, 14 septembrie, zi de doliu national. Tot astazi este zi de doliu si in tarile Uniunii Europene. Deputatii au adoptat o declaratie in care condamna terorismul si se declara solidari cu poporul american.

Senatul combate terorismul printr-o declaratie soft

La prima ora a diminetii, senatorii au adoptat o declaratie-apel -fara concluzie- in care se condamna terorismul. Singurul care a spart uniformitatea votului a fost un reprezentant al PSD, Vasile Mocanu, care s-a abtinut – conform listei nominale, cerute, la inspiratie, de peremisti.

Reprezentantul UDMR Gyorgy Frunda a incercat fara succes sa amendeze textul, cu o prevedere de impact extern conform careia semnatarii ar fi condamnat explicit -statele care sprijina direct sau indirect actiunile teroriste-. Ar fi fost o bila alba pentru Romania care ar fi dat semnalul ca se aliniaza la America in acest moment de criza-, a explicat ieri, dupa dezbateri, Gyorgy Frunda. Amendamentul nu a fost insa luat in considerare intrucat proiectul de declaratie se creionase cu o zi inainte de fata si cu reprezentantul UDMR, Valentin Puskas, caruia Frunda, plecat la Haga, nu a apucat sa-i transmita ideea.

Liderii grupurilor parlamentare si-au exprimat si ele pe limba lor indignarea fata de tragedia americana.

Prin vocea Mariei Dobrescu, PSD a apelat la formule patimase, vorbind de -hidosenia morala condamnabila (…) a faptelor monstruoase si nebunesti-. Seful PRM, CV Tudor, a rostit si el un eseu. Vadim a proclamat Senatul -un partid al sufletelor luminoase- si a apelat la superstitia zilei de marti -cu incarcatura sa de ghinion si cu cele trei ceasuri rele-. In final, Vadim s-a declarat proamerican, aratand ca abia acum pretuieste America la adevarata sa dimensiune, intrucat -suferinta o innobileaza-.

Liberalii au reluat, prin cuvantarea liderului de grup, Radu F. Alexandru, cererea de a se institui doliu national, in timp ce Maria Petre (PD) a apreciat situatia drept -o cruda manifestare a salbaticiei-.

PNL cere pedeapsa cu moartea pentru teroristi

Liberalii s-au dovedit a fi cei mai inversunati dusmani ai teroristilor. Prin vocea liderului lor, Valeriu Stoica, ei au sugerat Guvernului sa propuna din partea Romaniei amendarea Protocolului nr. 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, in sensul aplicarii pedepsei cu moartea pentru actele teroriste. Stoica a precizat ca, in cazul in care se va accepta aceasta propunere, este necesara si revizuirea Constitutiei pentru aplicarea masurii respective.

Nastase i-a scris vicepresedintelui SUA Richard Cheney

Premierul Adrian Nastase a condamnat ieri, printr-o scrisoare adresata vicepresedintelui SUA, Richard Cheney, actele sangeroase petrecute recent pe teritoriul american. El a transmis, de asemenea, si un semnal de solidaritate cu SUA, aratand ca Romania este pregatita sa-si dea concursul activ in operatiunile ce vor fi decise la nivelul conducerii acestei tari.

Surse apropiate Palatului Victoria ne-au relatat ca Guvernul Romaniei doreste sa participe la orice tip de actiuni pe care Alianta Nord-Atlantica le va decide pentru combaterea terorismului international.

-Romania este pregatita sa-si asume responsabilitatile si sa raspunda activ acestei provocari. Vreau sa va asigur, domnule presedinte, ca suntem uniti in aceste momente tragice, ca un partener strategic al SUA si un viitor aliat. Suntem gata sa asistam si sa ajutam poporul american cu tot ce ne sta in putinta pentru a depasi aceste momente tragice-, se arata in scrisoarea premierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.